Valurautainen, keraaminen vai induktio? Yksi liesistä on turvallisin

Suomessa valtaosasta liesiä puuttuu turvalaite. Liesityypistä huolimatta valvottu ruoanlaitto on paras mahdollinen turvan lähde.

Kotimaa
Käsi laittaa päälle lieden
Yle

Sähkölieden turvallisessa käytössä on otettava huomioon kolme seikkaa. Tärkein on käyttäjä itse.

– Ymmärrän hirveän hyvin, että jos lapsi huutaa tuskissaan kesken ruoanlaiton, äidiltä unohtuu kaikki muu. Ei sitä muista välttämättä, että puuro jäi liedelle, kun lapsen polvi vuotaa verta, sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Viimeksi perjantaina Kainuun pelastuslaitos kävi sammuttamassa Kuhmossa paistinpannulla kärynneen rasvan. Sähköliesi oli unohtunut päälle, ja asukas lähtenyt pois asunnosta.

Näissä tilanteissa sähkölieden pois päältä kytkevä turvalaite on oiva turvallisuuslisä. Kolmas tärkeä tekijä ruoanlaiton turvallisuuden parantamiseksi on keittiön läheisyyteen asetettu palovaroitin.

– Suomessa valtaosasta liesistä puuttuu turvalaite. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköhellan turvallisuus on täysin käyttäjän käsissä, summaa Lepistö.

Turvalaitteita ikäihmisille

Kainuussa sähkökoneiden asennustöitä tekevä Asko Kela kertoo, että eniten sähkölieden turvalaitteita asennetaan ikäihmisten koteihin.

Ei sitä muista välttämättä, että puuro jäi liedelle, kun lapset polvi vuotaa verta.

Jukka Lepistö

– Ikääntyvä ihminen on itse huomannut, että alkaa olla muistin kanssa ongelmia, tai sitten omaiset haluavat asennuttaa lieteen turvalaitteen, Kela kertoo.

Lemmikit ja pienet lapset saattavat myös kytkeä lieden vahingossa päälle.

Kelan mukaan jälkiasennuksen kustannukset turvalaitteesta riippuen ovat noin 150–200 euroa. Turvalaite toimii esimerkiksi aikakatkaisuperiaatteella tai aistimalla lieden liian korkean lämpötilan.

Turvalaitteiden asennuksia tehdään Kelan mukaan melko vähän. Hänen näkemyksensä on, että kodinkoneiden laskeneet hinnat ohjaavat lisäturvallisuutta etsivän ruoanlaittajan kodinkonekauppaan.

– Uusissa liesissä on aikarajoittimia, jotka katkaisevat virrat liedestä määräajan kuluttua. Vain erikoisliesiin kannattaa asentaa turvalaite vasta jälkikäteen, Kela selittää.

Induktioliedet lisäävät turvallisuutta

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö näkee, että uusissa laitteissa turvallisuusnäkökulma otetaan melko huonosti huomioon.

Vain erikoisliesiin kannattaa asentaa turvalaite vasta jälkikäteen.

Asko Kela

– Liesiä ei markkinoida turvallisuuden kannalta, sillä säädökset eivät kannusta siihen. Tietoa lieden turvallisuudesta saa vain myyjältä. Usein muut kuin turvallisuustekijät ohjaavat lieden hankintaa.

Lepistön mukaan turvalaitteet nostavat myös tuotteen hintaa jonkin verran, ja turvakytkimellä varustetuista liesistä on vain vähän valikoimaa. Tämä mahdollisesti vähentää kuluttajien kiinnostusta turvallisempia liesimalleja kohtaan.

Perinteinen valurautainen liesitaso sekä keraaminen taso ovat Lepistön mukaan yhtä vaarallisia.

Induktioliedet lisäävät turvallisuutta, sillä ne eivät voi jäädä vahingossa päälle. Lepistön mukaan kaasulieden omistajat osaavat yleensä käyttää erikoisliettään turvallisesti.