Mökin tulisija on alkukesän turvallisuusriski – lämmittämisen taidot eivät enää siirry sukupolvelta toiselle

Nykypäivän nuohooja on yhä useammin opastaja ja kouluttaja. Ohjauksen tarve korostuu kesäkaudella mökkikansan rientäessä rannoille kiukaita ja takkoja lämmittämään.

Kotimaa
Kainuulainen nuohooja Paavo Oikarinen työnsä äärellä katolla.
Jarkko Remahl / Yle

Paltamossa ja Ristijärvellä kyliä nuohoojana kiertävä Paavo Oikarinen on pannut merkille, että tulisijoilla lämmittämisen taidot eivät enää siirry automaattisesti sukupolvelta toiselle kuten ennen. Hän muistuttaa, että monelta vaaratilanteelta vältyttäisiin, jos muutamat perusniksit olisivat jokaisen mökkiläisen hallussa.

– Aivan ensimmäiseksi pitäisi nostaa tikkaat räystästä vasten pystyyn ja tarkistaa, onko piippu talven jäljiltä ehjä. Tulla katolta alas ja katsoa, miltä näyttävät tulisija ja hormi. Löytyykö niistä halkeamia?

Yleissilmäyksen jälkeen Oikarinen kehottaa testaamaan, vetävätkö tulisijat.

– Jos hormi on kostea ja kylmä, savu ei nouse ylös, vaan tulee sisään. Suunta muuttuu, jos saadaan lämmitetyksi.

– Tulisijojen veto-ongelmat vähenevät, jos pellit jätetään talveksi auki, piippuun asennetaan sadekatto ja huolehditaan, että ilma kiertää.

Tärkeää on muistaa, että lämmitys aloitetaan varovaisesti. Liiian innokas kuumentaminen voi halkaista hormin.

Liki tuhannen ihmisen urakka

Suomessa on nuohoojia liki 1 000, joista runsaat 400 on yksityisyrittäjinä toimivia piirinuohoojia. Työkuvaan kuuluu perinteisen nuohoamisen lisäksi muun muassa hormien tiivistyskokeita, videokuvauksia ja hormien korjauksia.

Aivan ensimmäiseksi pitäisi nostaa tikkaat räystästä vasten pystyyn ja tarkistaa, onko piippu talven jäljiltä ehjä.

Paavo Oikarinen

Kiinteistön omistaja on vastuussa, että tulisijat nuohotaan säännöllisin välein. Nuohota voi itsekin, mutta kesämökeillä ammattinuohoojan pitää käydä puhdistustöissä joka kolmas vuosi.

Määräyksen noudattaminen parantaa myös oikeusturvaa. Jos mökki palaa, vakuutusyhtiöitä kiinnostaa, millainen on kiinteistön nuohoushistoria. Nuohoojat säilyttävät nuohoustiedot kymmenen vuotta.

– Useissa tapauksissa on kysytty, Oikarinen vahvistaa.

Hormien halkeamat ovat salakavalia

Hormien halkeamista tulevat vuodot kannattaa ottaa vakavasti.

– Savukaasuja voi tulla asuintiloihin. Siinä saattaa olla syy vaikkapa toistuvaan pään kivistykseen, Oikarinen sanoo.

Hormin halkeamat saattavat edetä salakavalasti. Oikarinen muistaa tapauksen, jossa pitkä hormien halkeama löytyi piilosta toisen tulisijan takaa. Useimmiten ongelmapaikat löytyvät peiliä käyttäen, mutta joskus paikantamiseen tarvitaan hormikamera.