Lintu on tarkka asunnostaan: "Asukkaan saa pönttöön melko helposti, jos siinä on sopivan kokoinen reikä linnulle"

Linnut katselevat ja hakevat nyt sopivaa pesäpaikkaa. Osa on jo sellaisen löytänyt pihapiiriin rakennetusta pöntöstä. Vieressä voi olla toinen pönttö, jossa asukasta ei ole. Syynä voi olla linnulle liian läheinen naapuri.

luonto
Kottaraiden pesäpönttönsä suulla.
Jarkko Riikonen / Yle

Linnunpöntön sijoittamiseen pätee muutama nyrkkisääntö. Pikkulinnuille tarkoitetun pöntön sijoituspaikaksi sopii hyvin pihapiiri, lehti- tai sekametsä. Sijoitussuunta tulisi olla sellainen, ettei siellä oleville poikasille tule kuuma. Hyvin usein etelän suuntaa tulisi välttää. Sopiva ripustuskorkeus on pari metriä.

Jos pihapiirissä on kissa kannattaa linnunpönttö sijoittaa hieman tavanomaista korkeammalle. Kottaraiselle ja varpuselle tarkoitetut pöntöt olisi hyvä sijoittaa 3–5 metrin korkeuteen.

Ari Partasella on Kajaanin Koutaniemellä kilometrin säteellä olevalla alueella ripustettuna noin sata pönttöä. Partanen uskoo, että kaikkiin pönttöihin ei kesän aikana asukasta tule.

– Jos kolmasosassa olisi asukit, niin olisin hirveän tyytyväinen.

Puhdistus ennen uusia asukkaita

Partanen on valmistanut linnunpönttöjä viime syksynä ja aikaisin keväällä. Pönttöjä on valmistettu myös Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen pönttötalkoissa. Talkoovoimin tehdyt pöntöt sijoitetaan ympäri Kainuuta.

– Asukkaan saa pönttöön melko helposti, jos siinä on sopivan kokoinen reikä linnulle. Pöntöt pitää muistaa puhdistaa syksyllä, tai mielellään talvella. Niihin saattaa tulla keväällä uudet asukkaat, opastaa Partanen.

Pöntöt pitää muistaa puhdistaa syksyllä, tai mielellään talvella. Niihin saattaa tulla keväällä uudet asukkaat.

Ari Partanen

Talitiaiselle naapuripöntön etäisyys on tarkkaa.

– Se ei tee pesää kovin lähelle toista pönttöä, sillä sen reviiri on isompi kuin muilla pikkulinnuilla. Sama tilanne on myös kirjosiepolla, kun kyse on toisesta kirjosieposta. Kirjosieppo ja sinitiainen taas voivat asustaa ihan vierekkäin, sanoo Partanen.

Jos lintu rakentaa pesän sopimattomaan paikkaan, niin keinoja on vähän.

– Se on ihmisestä kiinni. Tiedän tapauksen, jossa västäräkki on kyhännyt pesän auton konepellin alle ja se auto on seissyt siinä niin kauan, että pesintä on ohi. Tällaiset ovat harvoja tapauksia, mutta jos pääskynen rakentaa pesän autotalliin, niin oven voi jättää raolle. Sitten tiedän myös tapauksia, että pesä on tuhottu. Usein pesät saavat kuitenkin olla rauhassa, sanoo Ari Partanen.

Lain mukaan linnunpesän saa hävittää vain poikkeusluvalla.