Saneerauskelvoton kerrostalo korvataan kahdella uudella Seinäjoella

Seinäjoen Kauppakadulle 1964 valmistuneeseen kerrostaloon ei rakenteidensa vuoksi voi rakentaa hissiä eikä taloa juuri muutenkaan saneerata. Asukkaat päätyivätkin saneeraamisen sijaan suunnitteluttamaan uudiskohteen. Tai tarkemmin sanottuna kaksi.

asunto-osakeyhtiöt
Saarelan talo puretaan uusien kerrostalojen alta Seinäjoen keskustassa.
Saarelan talo puretaan uusien kerrostalojen alta Seinäjoen keskustassa.Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoen Kauppakadulla sijaitsevan vuonna 1964 rakennetun kerrostalon saneeraus olisi ajankohtaista.

– Ajan hammas on syönyt putkistoja ja tekniikka on jäänyt jälkeen. Viemärit, käyttövesi ja sähköt, luettelee Asunto-osakeyhtiö Sofian Tuvan hallituksen jäsen Veikko Wallenius korjauskohteita.

– Kiinteistön saneerauskustannukset olisivat olleet korkeat. Perustukset ja rakenteet eivät olisi kestäneet korottamista eikä hissiä olisi pystytty rakentamaan. Siksi päädyimme suunnitteluttamaan uudiskohteen, Wallenius toteaa.

Taloyhtiössä ei ole arasteltu uudiskohteen suunnittelun suhteen. Nykyisen kolmikerroksisen kiinteistön sijaan taloyhtiön tontille ollaan kaavoittamassa kaksi taloa.

– Suunnitelmissa ovat kuusi- ja yhdeksänkerroksiset talot. Yhteensä asuntoja tulee 91, alimpiin kerroksiin liiketiloja ja maan alle paikoitustilat, Veikko Wallenius sanoo.

– Halusimme käyttää kaiken sen rakennusoikeuden, minkä kaava meille mahdollistaa.

Neliöt neliöihin

Kaavamuutos tulee Seinäjoen kaupunginvaltuuston käsittelyyn elokuussa. Sen toivotaan olevan lainvoimainen syksyllä ja ensimmäisenä rakennettavaan 9-kerroksiseen taloon muutettaneen 2016 loppupuolella. Walleniuksen mukaan hanketta aletaan toteuttaa, kunhan puolet asunnoista on myyty. Aivan vielä ei tavoitteessa olla.

Havainnekuva asunto-osakeyhtiö Sofian Tuvan suunnitelmista Seinäjoella
Havainnekuva suunnitelmista As oy Sofian Tupa

– Vielä on vapaata, mutta jonkun verran on varauksia otettu jo sisälle. Olemme odottaneet kaavaa ja vasta nyt hankkeesta on kerrottu julkisesti, Veikko Wallenius sanoo luottavaisena.

Ensimmäiseen taloon muuttavat myös nykyisen asunto-osakeyhtiön asukkaat.

– Lähtökohta on, että neliöt vaihdetaan neliöihin ilman välirahaa. Meidän on kerättävä myytävistä asunnoista se raha, millä hanke saadaan maksettua, Wallenius sanoo.

Päätökset hankkeen toteuttamismuodosta tehdään Walleniuksen mukaan lähiaikoina. Kokonaisuudessaan rakennushankkeen hinta tulee kuitenkin olemaan 20-25 miljoonaa euroa. Asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsentä ei silti hirvitä.

– Kyllähän tämä sitoutumista vaatii, mutta ei nykyisiltä omistajilta mitään erityistä työpanosta. Ei minua hirvitä. Ei tämä poikkea siitä, miten normaalisti rakennusalalla toimitaan, Veikko Wallenius sanoo.