1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymmenen ammatin Saila kirjoitti ällät ja mielii lääkäriksi: "Aluksi nuoret katsoivat ihmeissään"

Saila Suominen jätti nuorena lukion väliin ja meni töihin. Kipinä syttyi yllättäen kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin. Nyt kädessä on ällän paperit ja edessä lääketieteellisen pääsykokeet. Aikuista jännitti etukäteen se, miten opiskelu nuorten keskellä sujuu. Mielessä oli jopa pelko, että jos aikuinen ei opikaan enää mitään.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

– Omasta peruskoulusta oli aikaa kymmeniä vuosia. Pelkäsin, että jos aivot ovat jotenkin rappeutuneet, etten oppisikaan mitään. Se oli turha pelko.

Seuraavaksi Saila Suominen joutui jännittämään kurssivalintojensa vuoksi. Valtaosa hänen valitsemistaan kursseista oli päivälukioissa. Se tarkoitti sitä, että 47-vuotias naisihminen joutuisi opiskelemaan nuorten keskellä.

– Iltalukiossa ei ollut valittavana pitkää matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa, joten valitsin kursseja päivälukioista. Kokkolan yhteislyseon lukiossa oli lukiolaisia, mutta myös peruskoululaisia, mikä tuntui vieläkin jännittävämmältä. Minä siellä lasten joukossa! Se tuntui aluksi todella oudolta. Aluksi nuoret katsoivat ihmeissään, että mitä tuo täällä tekee. Onneksi opintojen kuluessa totuimme toisiimme!

Pelko aivojen rappeutumisestakaan ei pitänyt paikkaansa. Itse asiassa aikuisen aivoissa on hyvät puolensa, havaitsi Saila Suominen.

Pelkäsin, että jos aivot ovat jotenkin rappeutuneet, etten oppisikaan mitään. Se oli turha pelko.

Saila Suominen

– Sellainen yllättävä piirre tuli esiin, että vanhempana pystyy hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia. Sitten taas on vaikeampi oppia ulkoa irrallisia asioita, jotka eivät liity kokonaisuuksiin. Se on tehnyt tiukkaa. Muistan, että nuorempana pienen nippelitiedon opiskelu oli helpompaa.

Kymmenen ammattia taskussa

Saila Suominen hymähtää, että hän oli nuorten tapaan hyvin mustavalkoinen ajattelussaan, kun ei halunnut lukioon. Silloin lukio tuntui turhalta, kun ajatusta yliopistoon menosta ei ollut mielessä. Muutaman kymmenen vuotta kului kaikenlaisia töitä paiskiessa.

– Olihan se hauska tie. Olen toiminut noin kymmenessä erilaisessa ammatissa postinkantajasta ja talonmiehestä tuote-esittelijään ja yrittäjään mainoskuvaamossa. Kokkolassa asuessani olen ollut huonekalumyyjänä.

Laaja kirjo työtehtäviä kertoo, että Saila Suominen on hyvin utelias ihminen. Sama ajatus ohjasi kiinnostusta myös lääkärin ammattiin. Mielessä siintää myös matematiikan opettajan ammatti. Kummallakin alalla riittää varmasti töitä. Lääkärin ammattia voi lisäksi harjoittaa eläkeiän jälkeenkin. Esimerkkinä on oma veli, joka jatkoi pienen kunnan lääkärinä vielä 70-vuotiaaksi.

Lisää jännitettävää

Saila Suominen kirjoitti 5 laudaturia ja kaksi eximiaa. Pieni pettymys jäi kaihertamaan siitä, että eximiat jäivät pisteen päähän laudaturista. Silti lähtökohdat yliopiston pääsykokeisiin ovat hyvät. Se ei poista jännitystä.

– Ylihuomenna ovat lääketieteellisen pääsykokeet. Ne kieltämättä jännittävät enemmän kuin yo-kirjoitukset. Nekin kyllä olivat jännittävät. Yllättävän stressaavia tilanteita nuo molemmat ovat. Ajattelin, että aikuisena eivät olisi olleet, mutta ovat ne. Varmasti nuorilla stressi on vielä suurempi, arvioi Suominen.