1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naton pääsihteeri: Siirtolaisveneissä saattaa piileskellä islamistitaistelijoita

Pääsihteeri Jens Stoltenberg toteaa, että Välimeren siirtolaisongelmassa on kyse ennen kaikkea ihmisten kuolemisesta yrittäessään päästä Eurooppaan, mutta yksi ongelmista on myös mahdollisuus terroristien salakuljettamiseen.

Jens Stoltenberg saapumassa EU:n ulko- ja puolustusministerien kokoukseen Brysselissä 18. toukokuuta. Kuva: Oliver Hoslet / EPA

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoittaa, että Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten joukossa saattaa piileskellä ääri-islamilaisten ryhmien taistelijoita.

Stoltenberg esitti kommenttinsa Välimeren siirtolaisongelmaa käsittelevän EU:n ulko- ja puolustusministerien kokouksen yhteydessä.

Pääsihteeri totesi, että ongelmassa on kyse ennen kaikkea  inhimillisestä tragediasta, ihmisten kuolemisesta yrittäessään ylittää Välimerta. Yksi ongelmista on hänen mukaansa kuitenkin, että siirtolaisten joukossa saattaa piileskellä terroristeja. Tämä korostaa Stoltenbergin mielestä tarvetta vastata tilanteeseen.

Stoltenbergin kommentti oli vastaus väitteisiin, joiden mukaan islamistinen Isis-järjestö yrittäisi salakuljettaa taistelijoita Eurooppaan siirtolaisveneissä.

Stoltenbergin mukaan Nato pyrkii työskentelemään Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maiden kanssa puuttuakseen siirtolaisongelman syihin, mutta EU-operaatioon sotilasliitto ei ole tällä haavaa osallistumassa. EU ei ole myöskään apua pyytänyt, mutta Nato on valmis auttamaan tarvittaessa, Stoltenberg sanoi.

EU pyrkii pelastamaan siirtolaisia ja hajottamaan salakuljetusverkostot

EU-ministerit käsittelevät maanantain kokouksessaan suunnitelmaa, jonka mukaan Libyan rannikolle lähetettäisiin sotalaivoja ja tiedustelukoneita.

Suunnitelmaan kuuluu myös mahdollisuus tuhota salakuljettajien veneitä ennen kuin ne saapuvat Eurooppaan. Tämä vaatisi kuitenkin YK:n turvallisuusneuvoston luvan.

Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Espanja ovat jo luvanneet aluksiaan merioperaatioon. Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen toteaa, että ihmisten pelastaminen merellä on EU:n ensisijainen tavoite, mutta myös ongelman syihin pitää puuttua.

Salakuljettajien veneet lähtevät usein matkaan juuri Libyasta. Tuhansia ihmisiä on kuollut merimatkalla kohti Eurooppaa sattuneissa havereissa, sillä salakuljettajien veneet ovat usein liian täyteen ahdettuja ja huonosti merimatkaan sopivia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet EU:n sotilaallista suunnitelmaa, joka ei niiden mukaansa ratkaise ihmissalakuljetuksen ongelmaa.

EU-komissio julkisti viime viikolla myös suunnitelman, jonka mukaan jäsenmaat jakaisivat vastuuta unionin alueelle tulevista siirtolaisvirroista. Monet maat ovat kuitenkin vastustaneet erityisesti suunnitelmaa kiintiöistä, joilla turvapaikanhakijoita sijoitettaisiin eri maihin.

Britannia on ilmoittanut, ettei se osallistu kiintiöjärjestelmään. Myös Ranskan ulkoministeri Manuel Valls tyrmäsi sen viikonloppuna. Esitystä vastaan ovat puhuneet myös Unkari, Puola Tšekki, Viro, Lativa, Liettua ja Slovakia.