Pro Hanhikivi sanoutuu irti ydinvoimalatyömaan mielenosoituksista

Pyhäjoen ydinvoimalahanketta vastustava Pro Hanhikivi sanoutuu irti Pyhäjoella toimivien ympäristöaktivistien toiminnasta. Se haluaa oikeuden ratkaisevan, miksi Fennovoima pystyi aloittamaan työt Hanhikivenniemellä, vaikka luvat ovat vasta käsittelyssä.

Kotimaa
Aktivistien asettama lakana Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalan hakkuualueella.
Yle

Pro Hanhikivi on valmistellut omaa valitustaan viime päivinä ja se jätetään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle ensi viikolla. Liike on jo aiemmin vaatinut kuntaa oikaisemaan antamansa töiden aloitusluvan.

Hakkuita ja alueen rakennustöitä valitus ei estä, vaikka se menisikin läpi. Puut on jo kaadettu ja tiestöä rakennettu.

Pro Hanhikiviliikkeen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää sanoo, että nyt tehtävä valitus on ennen kaikkea periaatteellinen.

Emme tue, emmekä tee yhteistyötä radikaaliryhmien kanssa

Hanna Halmeenpää

– Me haluamme oikeudelta periaatteellisen kannan siitä, voidaanko toimia niin, että myönnetään aloituslupa toimenpiteille, jotka ovat peruuttamattomia.

– Tällä tavalla tehdään meidän näkemyksemme mukaan kuntalain muutoksenhaku merkityksettömäksi eikä se osoita hyvää hallintoa.

Hyökyaalto ei saa Pro Hanhikiven tukea

Hyökyaalto-verkostoksi itseään kutsuva luontoaktivistien ryhmä on osoittanut Hanhikivellä mieltään jo usean viikon ajan muun muassa estämällä sekä hakkuutyömaan toimintaa että alueen rakentamista. Myös poliisi on käynyt paikan päällä ja ottanut kiinni aktivisteja, jotka ovat sitoneet itseänsä työkoneisiin.

– Pro Hanhikivi ei ole näihin toimiin liittynyt, sanoo Halmeenpää, jonka mukaan liike keskittyy vaikuttamistyöhön ja tiedottamiseen.

– Emme tue Hyökyaallon toimintaa, emmekä tee yhteistyötä radikaaliryhmien kanssa, sanoo Hanna Halmeenpää.