1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Sähkön kanssa ei pidä pelleillä – omin päin korjaamisella voi olla kohtalokkaat seuraukset

Tee-se-itse -tyyppinen ajattelu ei kannata sähkölaitteiden ja -johtojen kanssa. Pahimmillaan esimerkiksi väärin korjattu sähkölaite voi tulla jännitteiseksi ja aiheuttaa sähköiskun sitä koskettavalle ihmiselle, sekä sytyttää tulipalon.

Kuva: Yle

Sähkölaitteiden ja -johtojen korjaaminen itse ei ole suositeltavaa. Onneksi ihmiset yleensä kutsuvat paikalle sähköasentajan, mutta aina toisinaan löytyy niitä rohkeita, jotka alkavat tekemään korjauksia omin päin.

– Mielestäni ei ole kovin yleistä, että ihmiset itse korjaavat sähköjohtoja tai -laitteita. Monesti sähkölaitteiden kanssa tehdään niin, että rikki menneen tilalle ostetaan uusi laite. Ne tahtovat olla kertakulutustavaraa. Esimerkiksi vanhemman radion korjaaminen on niin kallista, että kannattaa hankkia uusi radio tilalle, Kainuun ammattiopiston ICT-alan tutkintovastaava ja lehtori Mauno Heikkinen kertoo.

Pahimmillaan itse tehdystä korjaamisesta aiheutuu kuolema.

– Se on todella vaarallista. Puhutaan kuitenkin yli 200 voltin jännitteestä ja jos maadoitukset eivät ole kunnossa, laite voi tulla jännitteiseksi. Jos laitetta koskee, saattaa saada kovan sähköiskun esimerkiksi käsien kautta sydämen läpi. Sähköisku aiheuttaa lihaskouristuksen, eli henkilö ei pääse ilman ulkopuolisen apua irti laitteesta. Tuolloin voi seurata kuolema.

– Väärin tehdyt kytkennät voivat myös aiheuttaa tulipalon, jos laitteeseen tai johtoihin tulee liian suuri jännite, joka aiheuttaa oikosulun ja laitteen tai johtojen kuumentumisen. Yllättävän moni tulipaloista johtuu nimenomaan sähkövioista, Heikkinen jatkaa.

Sähköisku aiheuttaa jäykkäkouristuksen, eli henkilö ei pääse ilman ulkopuolisen apua irti laitteesta.

Mauno Heikkinen

Mikäli viallinen sähkölaite tai -johto aiheuttaa tulipalon, tulee ensimmäiseksi sulkea virta koko tilasta.

– Jos on alkusammutusvälineitä, voi yrittää sammuttaa tulipalon. Mutta usein mitään ei ole tehtävissä, vaan palo on jo päässyt leviämään. Jos esimerkiksi tietokoneesta tulee kipinöitä, siihen ei pidä mennä koskemaan, koska silloin laitteessa saattaa olla jännitteisiä osia.

Ne harvat, jotka uskaltautuvat ilman riittävää asiantuntemusta korjailemaan sähkölaitteita ja -johtoja, tekevät yleensä korjauksia esimerkiksi teippaamalla rikki menneen sähköjohdon ulkokuoren. Myös pistokkeita laitetaan omin neuvoin paikoilleen sekä jatkojohtoja tehdään kotikäyttöön ilman asiantuntemusta.

Korjaus 20.5.2015 klo 14.53: Korjattu jäykkäkouristus lihaskouristukseksi.