1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pakkolunastukset Pyhäjoella etenevät – Hanhikiven mökeissä ei ensi kesää nähdä

Mökkikausi Pyhäjoen Hanhikivenniemellä loppuu ennen kesää. Fennovoiman käynnistämä pakkolunastusmenettely suunnitellun ydinvoimalan alueella etenee ja viimeistenkin mökkiläisten on tyhjennettävä mökkinsä toukokuun loppuun mennessä.

Kuva: Yle

Suurin osa Hanhikivenniemen kesämökeistä ja kiinteistöistä on jo siirtynyt vapaaehtoisilla kaupoilla ydinvoimayhtiön haltuun. Osa alueesta on kuitenkin mennyt pakkolunastusmenettelyyn, koska kiinteistönomistajat eivät ole suostuneet vapaaehtoisesti myymään omistamiaan maa- ja vesialueita Fennovoimalle.

Fennovoima haluaa nyt tyhjentää vielä käytössä olevat kesämökit toukokuun aikana. Asiasta on sovittu talvella pidetyssä lunastuskokouksessa.

Käytännössä häätö uhkaa noin kymmentä mökkiä, joista lähes kaikki ovat vuokralla alueen jakokunnan mailla. Jakokunta ei ole suostunut vapaaehtoisiin kauppoihin Fennovoiman kanssa.

Voimayhtiö hallitsee jo pääosaa ydinvoimala-alueesta

Fennovoimalla on tätä nykyä hallinnassaan Hanhikivenniemen alueella noin 400 hehtaaria maa- ja vesialueita. Pakkolunastuksessa se on hankkimassa omistukseensa vielä noin sadan hehtaarin alueen, josta pääosa on jakokunnan hallitsemia vesialueita.

Valtioneuvoston viime joulukuussa myöntämä pakkolunastuslupa junnaa vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa, koska siitä on valitettu. Näin pakkolunastus ei ole vielä lainvoimainen.

Yhtiö on kuitenkin saanut ennakkolunastusluvan, jonka perusteella mökit siirtyvät sen hallintaan jo ennen kuin varsinainen pakkolunastuspäätös tulee lainvoimaiseksi.