Etiopia yrittää kitkeä laitonta muuttoa Eurooppaan – 200 pidätetty ihmissalakuljetuksesta

Ministeri Shiferaw Teklemariam patistaa etiopialaisia ymmärtämään, että laiton siirtolaisuus maksaa ihmishenkiä. Monet vaaralliselle merimatkalle Eurooppaan lähtevistä ihmisistä ovat Etiopiasta ja naapurimaasta Eritreasta.

Ulkomaat
Puoliksi uponnut vene rannassa.
Etiopialaisia ja somalialaisia pakolaisia kuljettanut vene. Yhdistyneet kansakunnat

Etiopia sanoo pidättäneensä 200 ihmistä epäiltynä ihmissalakuljetuksesta. Lisäksi etsitään 80 muuta epäiltyä, kertoo ministeri Shiferaw Teklemariam Etiopian uutistoimistolle.

Pidätykset ovat osa Etiopian pyrkimyksiä lopettaa ihmisten laittomat muuttomatkat Eurooppaan. Syylliset halutaan oikeuden eteen, minkä lisäksi Etiopia valistaa nuoria, vanhempia ja uskonnollisia johtajia muuton vaaroista.

Teklemarian patistaa etiopialaisia ymmärtämään, että laiton siirtolaisuus maksaa ihmishenkiä ja moni myös loukkaantuu. Erityisesti nuorten pitäisi hänen mukaansa lakata pitämästä muuttamista vaihtoehtona. Ministeri lupaa, että Etiopiassa edistetään työpaikkojen luomista.

Monet Välimeren yli Eurooppaan pyrkivistä ovat Etiopiasta sekä naapurimaasta Eritreasta. Matka kulkee usein Sudanin kautta Libyaan, josta laivamatka alkaa.

Etiopiassa laaditaan parhaillaan lakia, joka tiukentaisi rangaistuksia ihmissalakuljetuksesta. Nykyisen lain mukaan siitä voi seurata 5–20 vuotta vankeutta ja enimmillään noin 2 200 euron sakko.

Lähteet: AP