1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nykytaiteen supertähden Ai Weiwein näyttely Suomeen

Taiteilija Ai Weiwein näyttely avaa Helsingin Taidemuseon syksyn. Maailmalla Ai Weiwei on yksi vaikutusvaltaisimmista taiteilijoista, mutta Kiinassa hänestä ei saa avoimesti puhua.

Ulkomaat
Ai Weiwei kuvattuna vuoden 2010 lopussa.
Ai Weiwei kuvattuna vuoden 2010 lopussa. Uwe Zucchi / EPA

Mittavan remontin jälkeen aukeava Helsingin Taidemuseo aloittaa syksyllä nykytaiteen kansainvälisellä supertähdellä. Kiinalaisen taiteilijan ja aktivistin Ai Weiwein (s. 1957) näyttely avautuu syyskuussa.

Näyttely koostuu veistoksista, installaatioista ja valokuvista. Helsingin Taidemuseoon eli uudelta nimeltään HAM:iin saapuvat muun muassa teokset Handcuffs, Grapes ja Tree. Ensi kertaa maailmalle Helsingissä esitellään uudet teokset Garbage Containers sekä White House. Näyttelyn erikoisuus on, että kaikki teokset on valmistettu puusta.

Ain taide on usein mahtipontista ja myös hänen omaa elämäänsä dokumentoivaa. Ai on yksi maailman tunnetuimmista taiteilijoista ja hänen teoksiaan on monissa merkittävissä nykytaiteen kokoelmissa. Viime vuonna hänen näyttelyitään oli esillä muun muassa Brooklyn Museumissa New Yorkissa ja Martin Gropius Baussa Berliinissä.

Tänä vuonna taiteilijalta nähdään näyttely Helsingin lisäksi muun muassa Lontoon Royal Academyssä. Suomessa taiteilijan teoksia on ollut esillä Tampereen taidemuseossa vuonna 2007.

Aktivistia vahditaan tarkkaan Kiinassa

Ai on arvostellut muun muassa toisinajattelijoiden sortamista Kiinassa Pekingin olympialaisten aikana sekä viranomaisten laiminlyöntejä Sichuanin maanjäristyksen yhteydessä. Maanjäristyksen kuolonuhrien määrää ja nimiä Ai on myös dokumentoinut teoksissaan ja blogikirjoituksissaan. Esimerkiksi teoksessaan _Straight _taiteilija on suoristuttanut 73 tonnia terästankoja, jotka on kaivettu maanjäristyksessä tuhoutuneiden koulujen raunioista.

Ennen joutumistaan epäsuosioon Ai oli mukana suunnittelemassa Pekingin "Linnunpesäksi" kutsuttua olympiastadionia.

Protestien seurauksena Ai on ollut pidätettynä ja hänen liikkumistaan valvotaan tarkkaan. Taiteilijan poliittisia mielipiteitä sisältänyt blogi suljettiin vuonna 2009.

Ai Weiwei ei myöskään pääse itse osallistumaan kansainvälisiin näyttelyihinsä, sillä häneltä on viety passi vuonna 2011.

Taiteilija protestoi passittomuuttaan asettamalla päivittäin kukkia valvontakameroiden kuvaaman kotinsa portin ulkopuolella olevan polkupyörän koriin. Protestia dokumentoidaan Ai Weiwein Flickr-sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

Taidelehti Art Review listasi Ain vuonna 2011 maailman vaikutusvaltaisimmaksi taiteilijaksi. Viime vuoden listalla Ai oli 15:s.

Lue seuraavaksi