20 laudaturin kolmikko kohautti viime keväänä – missä he ovat nyt?

Kokkolan yhteislyseon lukiossa jännitettiin viime keväänä, minkälaisia terveisiä ylioppilaslautakunnalta saadaan. Nimilistat ilmestyivät koulujen oviin, ja Lotta Hietalahti, Henna Jylhä ja Sini Toskala huokaisivat helpotuksesta. Tuoreiden ylioppilaiden opinahjo puolestaan kohahti, kun kolmen abiturientin laudaturmäärä oli korkein lähes 20 vuoteen. Missä he ovat tänään?

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Kaikki kolme sanovat jännittäneensä ylioppilaskirjoitusten tuloksia. Kirjoitusten läpäiseminen ei suuremmalti huolettanut, mutta jokaisella oli yksi tai kaksi ainetta, jotka olivat laudaturin rajoilla. 

Tulokset herättivät riemua paitsi tuoreissa ylioppilaissa ja heidän läheisissään myös koulussa. Kokkolan yhteislyseon lukiossa oli edellisestä vastaavasta suorituksesta kulunut 18 vuotta. Onnelliset kirjoittajat muistelevat vuoden takaisia tapahtumia iloisena yllätyksenä. Lotta Hietelahti ja Sini Toskala kirjoittivat 7, ja Henna Jylhä kuusi laudaturia.

– Se oli hauskaa, kun meitä oli kolme hyvin menestynyttä. Ei tarvinnut olla yksin huomion keskipisteenä, oli mukava iloita yhdessä, sanoo Sini Toskala tänään.

Opiskelemaan pääsykokeilla ja ilman

Lotta Hietalahden mukaan opiskelun suunta vaihteli koko abivuoden ajan, biologia oli aluksi "se juttu". Koko abikevät meni biologiaa lueskellessa, mutta saksasta saatu laudatur yllätti.

 – Ajattelin, että saksa on selkeästi biologiaa vaikeampi aihe minulle. Kirjoitusten jälkeen tuli fiilis, että ehkä olen enemmän humanisti kuin luonnontieteilijä, sanoo Oulussa germaanista filologiaa opiskeleva Lotta Hietalahti.

Mikä sinusta tulee isona?

– Aika paha, tällä hetkellä sanoisin, että kielenopettaja. Eiköhän se ole minun juttuni. Mutta tässä on sen verran opiskeluaikaa jäljellä, että ehtii useaankin kertaan suuntaa muuttaa.

Henna Jylhä opiskelee Aalto-yliopistossa energia- ja ympäristötekniikkaa. Opiskeluaineen valinta oli helppo.

 – Ala oli ykköstoive. Halusin lukea jotakin luonnontieteisiin liittyvää ja tehdä jotain hyvää maailmalle ja ympäristölle.

Henna Jylhä pääsi opiskelemaan suoraan pisteiden perusteella.

 – Ensimmäinen vuosi on mennyt hyvin, olen opiskellut opiskeluakin. Ensi vuonna näkee tarkemmin, kun eteen tulee uusia kursseja. Sen olen kuitenkin jo huomannut, että kannattaa selkeästi erottaa toisistaan opiskelu ja vapaa-aika, käyttää opiskeluaika tehokkaasti hyväksi ja vapaa-ajalla unohtaa opiskelu ja sen stressaaminen.

Sini Toskalalle opiskelujen suunta alkoi kajastaa jo lukioaikana, ja abivuoden syksyllä asia kirkastui lopullisesti. Hän pyrki opiskelemaan oikeustiedettä Turkuun. Kahdeksan viikon luku-uurastus palkittiin

– Pääsykoe meni hyvin, tosin pyhitin lähes kaiken aikani lukemiseen. Ylioppilasjuhlia piti välillä järjestellä, mutta muuten sosiaalinen elämä oli aika hiljaista.

– Tunnen olevani oikeassa paikassa, tosin yhden vuoden perusteella en osaa sanoa, mikä olisi oma alani. Ehkä kansainvälistyminen ja Euroopan Unionin tehtävät voisivat olla kiinnostavia, sanoo juridista ranskaakin opiskeleva Sini Toskala. Hänellähän oli pohjilla jo ylioppilastodistuksen ranskan laudatur.