1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sallan lukion ylioppilaista kolmannes on venäläisiä

Sallan lukiossa tänä keväänä valkolakin lunasti myös kuusi venäläistä opiskelijaa. Se on kolmannes lukion koko ylioppilasmäärästä.

Venäläiset Dmitrii Iasnov (vas.) ja Anastasiia Zhuravleva kehuvat kilvan Sallassa saamaansa lukio-opetusta. Myös paikkakunnan poika Niko Aska arvostaa oma lukiota. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Itälappilainen Sallan kunta on jo kohta kymmenen vuotta tarjonnut opiskelumahdollisuuden lähialueen venäläisille. Venäläiset omalta osaltaan turvaavat lukion jatkuvuutta Sallassa, sanoo lukion johtaja Leena Hautajärvi.

Ensimmäiset venäläiset opiskelijat saapuivat Sallaan vuonna 2006. Ajatus venäläisten vastaanottamisesta syntyi vilkkaan lähialueyhteistyön myötä. Leena Hautajärven mukaan koulutuksesta on saatu hyviä kokemuksia ja Salla on ylpeä päänavauksestaan.

– Olemme näyttäneet epäilijöille, että osaamme homman ja pystymme tarjoamaan myös venäläisille laadukkaan lukio-opetuksen, hän sanoo.

Sallan lukio on pieni, mutta siinä on myös sen suuruus; sen tuttuudessa, turvallisuudessa ja monipuolisessa kurssitarjonnassa.

Kannustava ilmapiiri auttaa hyvien tulosten saavuttamisessa. Sitä kiittelivät myös Luoteis-Venäjältä Kovdorista Sallaan opiskelemaan tulleet Dmitrii Iasnov ja Anastasiia Zhuravleva. He uskovat, että Sallan lukio antaa heille hyvät jatko-opintomahdollisuudet.

Ylioppilaaksi kirjoittanut Dmitrii tähtää Oulun yliopistoon sähkötekniikan linjalle ja Anastasiiaa kiinnostaa yhteiskuntaoppi ja filosofia.

Sallassa puolet peruskoululaisista lukioon

Leena Hautajärvi kertoo, että Sallassa peruskoulunsa päättävistä puolet valitsee lukion ja puolet menee ammattioppiin.

Hautajärvi tähdentää, että lukiolle perustan luovat paikalliset oppilaat ja on tärkeää, että he myös sitä arvostavat. Lasten vanhemmat ovat tietysti tärkeässä osassa sen asenteen luomisessa, hän sanoo.

Hautajärven mukaan kansainvälisyys ja suuntautuminen Venäjälle on lukiota vahvistava erikoisuus ja erityisyys. Hänen mukaansa Sallan lukion kansainvälistä kiinnostusta halutaan lisätä ja sen eteen tehdäänkin kovasti markkinointityötä. Nyt tiedotusta suunnataan aina Murmanskiin saakka.

Lapissa lukio puuttuu vain Pelkosenniemeltä

Lukiokoulutusta on Lapissa tarjolla kaikissa kunnissa Pelkosenniemeä lukuun ottamatta. Lukiokoulutuksen järjestäjä on yleensä kunta.

Ylitornion yhteiskoulun lukio on yksityinen oppilaitos.

– Lukiokoulutus on kunnalle tärkeää, sillä varsinkin maaseutulukioissa peruskoulun yläluokilla ja lukiossa on yhteiset opettajat, minkä vuoksi lukion lakkauttaminen vaarantaisi myös peruskoulun pätevän aineenopetuksen, sanoo opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Elisa Suutala Lapin aluehallintovirastosta.

Aluehallintoviraston oman seurannan mukaan esimerkiksi viime vuonna peruskoulun päättäneistä 1983 lappilaisesta oppilaasta lukiossa jatkoi 884 oppilasta (45 prosenttia), ammattilukiossa 142 oppilasta (7,2 prosenttia) ja ammatillisessa oppilaitoksessa tai tutkintoon johtavassa koulutuksessa 859 oppilasta (43 prosenttia).

Loput jatkoivat joko kymppiluokalla, vammaisten valmentavassa ja kuntouttavassa koulutuksessa, kansanopistossa, oppisopimuskoulutuksessa tai muussa vastaavassa.

Vajaan kymmenen vuoden seurannan mukaan lukiokoulutukseen on Lapissa hakeutunut vuosittain  noin 40-46 prosenttia peruskoululaisista ja vastaavasti ammatilliseen koulutukseen 43-51 prosenttia.

– Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen raja on hiukan häilyvä, sillä jos niin sanotut ammattilukiolaiset  luettaisiin myös lukiolaisiksi, tämä nostaisi lukiokoulutukseen suuntautuneiden kokonaismäärää, sanoo Elisa Suutala.