Seksi oli vuosisatoja palkkio – "Kaikki eivät ymmärrä, että ajat ovat muuttuneet"

Vallassa olevat miehet saivat vuosisatojen ajan bonuksena naisten palveluksia. Nykyajan naiselle tämä ei enää käy. Joillekin miehille se tulee edelleen yllätyksenä, sanoo psykologi Tony Dunderfelt.

politiikka
Psykologi Tony Dunderfelt.
Psykologi Tony Dunderfelt.Yle

Useat suomalaiset miespoliitikot ovat vuosien varrella lähetelleet ronskeja viestejä naisille. Viimeisimpänä julkisuuteen tulivat kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps.) seksiviestit. Psykologi Tony Dunderfelt ei ota yksittäisiin tapauksiin kantaa, mutta ei vaikuta millään tavalla yllättyneeltä.

– Joskus johtavassa asemassa oleva mies on hämmentynyt omasta seksuaalisuudestaan eikä ymmärrä, miten sen kanssa pitäisi toimia.

Dunderfelt nimittää tilannetta kulttuurihämmennykseksi. Menneissä kulttuureissa vallanpitäjille tarjottiin naisia maksuna heidän työstään. Psykologin mukaan on täysin mahdollista, että kaikki eivät ymmärrä aikojen muuttuneen.

Vallanpitäjät ovat suhtautuneet naisiin palkintoina kaikissa kulttuureissa. Se on ollut yleistä Euroopassa mutta vähintään yhtä lailla Intiassa, Kiinassa ja Arabiassa.

– Nainen ei enää halua pikaseksiä johtajan kanssa. Seksi on paljon muutakin, Dunderfelt katsoo.

Dunderfelt muistuttaa, että vaikka seksi on biologista jännitteen purkamista, useimmat miehet ja varsinkin naiset näkevät sen laajana kokonaisuutena.

– Biologian lisäksi se on rakkautta ja osa fyysistä terveyttä.

Nyt eletään uutta kulttuuria, ja useimmat miehet ymmärtävät, että seksikin on muuttunut, Dunderfelt muistuttaa.

Sokeuttaako sosiaalinen media?

Jyväskyläläinen kirjailija Pirjo Hassinen ei usko, että julkisuuden henkilöt lähettelisivät kovin hanakasti seksiviestejä. Hassinen on käsitellyt seksuaalisuutta monissa romaaneissaan.

– Miksi ylipäätään lähettää sellaisia viestejä? Mitä siitä saa?

Hassinen arvelee, että sosiaalinen media jollakin tavalla sokeuttaa ihmisen. Viestejä voi lähettää näkemättä vastaanottajaa.

– Tässä on jollakin tavalla kyse samasta kuin nimimerkillä kirjoittamisessa keskustelupalstalle. Ihan kuin hääräisi kuvitteellisten olentojen kanssa.