Tulvabongari löysi vaarallisia panoksia voimala-altaan pohjasta

Tulvaa katsomaan mennyt rovaniemeläinen teki yllättävän löydön Rovaniemen Valajaskoskella. Tulvaa katsomaan mennyt Juha Veki löysi kuivaksi juoksutetun voimala-altaan pohjalta sodanaikaisia konepistoolin panoksia sekä pienoiskiväärin panoksia.

Kotimaa
Konepistoolin panoksia löytyi Kemijoen Valajaskosken voimala-altaasta.
Konepistoolin panoksia löytyi Kemijoen Valajaskosken voimala-altaasta.Juha Veki
Juha Veli esittelee löytämiensä panosten kuvia

Sunnuntaina valokuvausta harrastava Juha Veki lähti katsomaan tulvaa Rovaniemen eteläpuolella olevalle Valajaskosken voimalaitokselle. Rovaniemen kaupungin kohdalla tulva oli lähellä vahinkorajaa joten voimalaitoksen tulvaluukuista juoksutettiin vettä täydellä voimalla.

Veki koki kuitenkin melkoisen yllätyksen koska voimalaitoksen yläpuolinen allas oli tavanomaista tyhjempi ja vesiraja oli kymmenien metrien päässä tavanomaisesta. Altaan pohjaa oli näkyvissä useiden kymmenien metrien matkalta koska altaan vedenpinta oli laskenut tavanomaista matalammalle.

- Piti oikein pysähtyä ihmettelemään, koska kaupungissa tulva oli noussut Lainaalla tielle niin ajattelin, että kuinkahan korkealla vesi on alempana altaassa padon yläpuolella. Sehän oli jotakin muuta kuin tulva siellä, naurahtaa Juha Veki muistellessaan Valajaisen altaan näkymää.

Pohjassa erikoisia aarteita

Poikkeava näkymä sai uteliaan miehen ulos autosta ja Veki alkoi tutkia kuiville jäänyttä altaan pohjaa.

- Alhaalla olevasta vesirajasta löytyi rakennuksen pohja eli siellä on on ollut aikoinaan jonkunlainen rakennus. Sitten sieltä löytyi liikennemerkkejä, metalliketjuja, haukiuistimia ja myös pistoolin patruunoita, kertoo Veki pohjasta löytyneistä esineistä.

Panoksia löytyi pieneltä alalta kourallinen. Tämä sai Juha Vekin tutkimaan tarkemmin kuiville jäänyttä altaan pohjaa.

- Tämän jälkeen siinä sitten silmä harhaili vähän tarkemmin ja kyllä sieltä sitten löytyi myös pienoiskiväärin patruunoita useampia satoja kappaleita.

Pistoolin panokset olivat yhdeksän millisiä joiden kannassa oli leima SO43. Juha Veki selvitti myöhemmin näiden leimojen perusteella millaisista patruunoista oli kysymys.

- Ne olivat joko Suomi-konepistoolin tai sotilaspistoolin panoksia. Panokset olivat valmistettu Sakon Riihimäen tehtaalla vuonna 1943.

Siihen aikaan yhdeksän millin panokset olivat eroteltu käyttötarkoituksen mukaan värikoodilla joka oli nallin ympärillä. Punainen kertoi panoksen olevan tarkoitettu pistooliin ja musta konepistooliin.

- Minusta siinä oli nallin ympärillä tumma merkintä joten silloin ne olisivat olleet konepistoolin panoksia, arveli Juha Veki panosten alkuperää netistä löytämiensä tietojen perusteella.

Sotaromua vai ongelmajätettä

Juha Veki itse kertoi miettineensä sitä miten panokset altaan pohjalle ovat joutuneet. Hänen mukaansa tähän on kaksi mahdollisuutta.

- Kuuleman mukaan tässä on ollut ennen peltoa ja rakennuksia. Onhan siinä voinut olla esimerkiksi joku suomalaisten vartioasema joskus. Tai sitten joku on halunnut päästä ongelmajätteestä eroon ja katsonut helpoimmaksi tavaksi nakata vaaralliset panokset veteen pois silmistä ja mielestä, mietiskelee Juha Veki panosten alkuperää.

Valajaskosken voimalaitos on valmistunut 1957–1960. Huolimatta siitä, että yhdeksän milliset panokset ovat valmistettu sodan aikana, on hyvin pieni mahdollisuus, että ne olisivat jääneet paikalle sota-aikana.

Pienoiskiväärit alkoivat yleistyä Suomessa varsinaisesti sen jälkeen kun Valmet aloitti legendaarisen Orava -pienoiskiväärin valmistamisen vuonna 1950. Todennäköisin syy pienoiskiväärin panosten joutumiseen voimalaitosaltaaseen lienee se, että joku on ne sinne heittänyt.

Juha Veki ilmoitti löydöstään heti poliisille. Poliisipartio tuli paikalle ja keräsi panokset kuiville jääneeltä pohjalta ja toimitti ne hävitettäväksi.

Korjattu 19.5.2015 klo 12.16. Orava -pienoiskiväärin valmistajaksi Valmet eikä Sako. Valmistus alkoi 1950 eikä 1960 kuten tekstissä oli kirjoitettu.