Ihosyöpä aiheutti kovan ryntäyksen tutkimuksiin Oulussa

Tutkimuksiin ehti jonottaa yli tuhat ihmistä ennen kuin ilmoittautuminen keskeytettiin. Oulussa tutkitaan yli 300 ihmisen luomet ilmaiseksi.

Kotimaa
Luomitarkastus käynnissä.
Muutokset luomissa kannattaa tarkistuttaa lääkärillä.Kalle Niskala / Yle

Oulun yliopistollisen sairaalan ilmaiseen iho- ja luomitutkimukseen syntyi ryntäys. Yliopistollisen sairaalan kansainväliseen Euromelanooma–päivään liittyvä tempaus osoittautui niin halutuksi, että sairaalan ihotautien osasto joutui sulkemaan sähköiset ilmoittautumiskanavat.

– Noin 15 lääkäriämme ehtii tutkia iltapäivän aikana vain reilut 300 ihmistä, perustelee ilmoittautumisen keskeytystä ihotautien erikoislääkäri Hannu Tiri Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa lääkärit tutkivat talkoilla ihmisten luomia tänään tiistaina 19. toukokuuta iltapäivällä kello kahden ja kuuden välillä.

Alkavat melanoomat tutkitaan

Tiri sanoo, että tarkastuksessa keskitytään alkaviin melanoomiin.

– Yritämme saada alkavat melanoomatapaukset kiinni. Mitä aikaisemmassa vaiheessa melanooma voidaan todeta, sen parempi on sairastuneen ennuste, Tiri muistuttaa.

Ihosyöpä yleistyy kovaa vauhtia

Ihosyövät ovat yleistyneet rajusti viime vuosikymmenten aikana Suomessa.

– Myös Pohjois-Suomessa ihosyövät yleistyvät. Yleistymiseen vaikuttaa muun muassa aurinkomatkailu, Tiri toteaa.

Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2013 hankalampiin ihosyöpiin, melanoomaan ja okasolusyöpään, sairastui Oulun yliopistollisen sairaalan vastuualueella lähes 300 henkilöä ja ihosyövän lievempään muotoon, tyvisolusyöpään, useita tuhansia. Esimerkiksi okasolusyöpään sairastui 1990-luvun taitteessa Pohjois-Pohjanmaalla reilut 50 ihmistä.

Vuonna 2013 sairastuneiden määrä oli noussut yli 180:n eli määrä on yli kolminkertaistunut 25 vuodessa.

Vuosittain ihosyövän lievimpään muotoon tyvisolusyöpään sairastuu Suomessa noin 20 000 ihmistä. Sairauden vaikeimpiin muotoihin melanoomaan ja okasolusyöpään sairastuu vuosittain noin 1 500 ihmistä.

Vuonna 1980 Suomessa okasolusyöpään sairastui 250 ihmistä, kun vuonna 2012 sairastuneita oli jo 1 650.

Melanoomaan sairastui 35 vuotta sitten niinikään reilut 200 suomalaista, kun tämän vuosikymmenen alkupuolella sairastuneiden määrä oli kasvanut 1 300:aan.

– Ihosyövän yleistymiseen vaikuttaa auringonoton lisääntymisen lisäksi myös ihmisten pidentynyt elinikä. Iho ikäänkuin muistaa uv-säteilyn läpi elämän. Ihosyöpä onkin yleisintä vanhuksilla, Hannu Tiri toteaa.

Luomia kannattaa tarkkailla itsekin

Melanoomaan kuolee Suomessa vuosittain noin 200 ihmistä. Okasolusyöpään on menehtynyt viime vuosina keskimäärin 50 ihmistä vuodessa.

– Ihmisten kannattaisi tarkastella muutoksia ihollaan. Jos luomessa tapahtuu muuntumista esimerkiksi niin, että se on epätarkka reunoilta, poimuilevareunainen niin se voi viitata ihosyöpään.

– Kaikennäköinen epäsymmetrisyys ja kirjavuus luomessa voi viitata myös ihosyöpään, ihotautien erikoislääkäri Hannu Tiri sanoo.

korjattu: 19.5. klo 11.36: Tarkennettu Oulun yliopistollisen sairaalan vastuualuella havaittuja ihosyöpätapauksia.

tarkennettu 19.5. klo 13.10: Oulun yliopistollisen sairaalan vastuualueen syöpätapaukset.

Lähteet: Suomen Syöpärekisteri, cancer.fi