1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU päätti ihmissalakuljetuksen vastaisesta operaatiosta Libyassa

Päätös mahdollistaa ihmissalakuljettajien veneiden tuhoamisen Libyassa, mikäli Libya ja YK sen hyväksyvät. Välimereen on tänä vuonna hukkunut jo lähes 2 000 laitonta siirtolaista. EU:n tavoitteena on aloittaa operaatio kesäkuussa.

Italian viranomaiset pelastivat Välimerta ylittäviä siirtolaisia sunnuntaina. Kuva: Italian laivasto / EPA

Euroopan unionin ulko- ja puolustusministerit ovat päättäneet ihmissalakuljetuksen vastaisesta valvontaoperaatiosta Libyan edustalla ja satamissa.

EU:n tavoitteena on aloittaa operaatio kesäkuussa. Alkuvaiheessa EU aikoo kerätä tietoa salakuljettajien toiminnasta ja estää heitä lähettämästä siirtolaisia Välimerelle.

EU aikoo toimia Libyan merialueella ja tehdä salakuljettajien laivoista ja veneistä käyttökelvottomia, mikäli YK ja Libya hyväksyvät operaation.

EU-maiden ulko- ja puolustusministerit päättivät illalla Brysselissä operaation perustamisesta ja johtovastuusta. Mukaan ovat aiempien tietojen mukaan lähdössä ainakin Italia, Espanja, Ranska ja Iso-Britannia.

Euroopan unionin korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini painotti, että operaation onnistumisen kannalta on tärkeää pystyä tekemään yhteistyötä Libyan viranomaisten kanssa.

Tasapainottelu on vaikeaa, sillä konfliktin repimässä Libyassa on kaksi kilpailevaa hallitusta. Kansainvälisen yhteisön tunnustama hallitus on paennut maan itäosassa sijaitsevaan Tobrukiin. EU:n on pyrittävä yhteistyöhön myös Tripolissa toimivan kilpailevan hallituksen kanssa.

Suomi odottaa YK:n ja Libyan vastausta

Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä operaatioon osallistumisesta. Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi aiemmin, että Suomi odottaa asiassa YK:n turvallisuusneuvoston ja Libyan päätöksiä.

YK ei ole vielä ottanut kantaa EU:n suunnitelmaan. EU aikoo neuvotella operaatiosta Libyan kanssa.

EU pyrkii operaatiolla ratkaisemaan Välimeren siirtolaiskriisiä. Yli 1 800 laitonta siirtolaista on hukkunut Välimereen tämän vuoden aikana.

YK arvioi, että noin 60 000 ihmistä on pyrkinyt tänä vuonna Libyan kautta Eurooppaan. Monet pyrkijöistä ovat Afrikan ja Lähi-idän köyhimmistä ja epävakaimmista valtioista, kuten Syyriasta, Eritreasta ja Somaliasta.

Ihmissalakuljettajat ovat toimineet perinteisesti Libyasta käsin, mutta maan vajoaminen sekasortoon on kiihdyttänyt salakuljettajien toimintaa.