Muhammed-kuvat eivät pääse Maailma kylässä -festivaaleille

Festivaaleille kaavailtu Sananvapauskylä perutaan turvallisuussyistä. Tarkoitus oli pitää näytteillä osia Minä olen Charlie -näyttelystä, ja mukana olisi ollut piirroksia profeetta Muhammedista.

Maailma kylässä -festivaalialue vuonna 2014. Kuva: Christer Ådahl / Maailma kylässä -festivaali

Ensi viikonlopun Maailma kylässä –festivaaleille kaavailtu Sananvapauskylä jää toteutumatta. Kepa ry:n ohjelmajohtaja Outi Hannula kertoo perumisen taustalla olevan turvallisuussyyt. Suojelupoliisin uhka-arvio vaikutti päätökseen.

Alun perin Sananvapauskylässä oli tarkoitus pitää esillä muun muassa osia Minä olen Charlie -näyttelystä. Kuvien joukossa oli piirroksia profeetta Muhammedista. Muhammed-piirrokset ovat olleet syynä esimerkiksi tänä keväänä Pariisissa ja Kööpenhaminassa tehtyihin terrori-iskuihin.

– Järjestäjä itse päättää mitä ohjelmaa järjestää, mutta Supo kertoo minkälaisia riskejä siihen voi liittyä heidän tietojensa mukaan. Järjestäjä päättää haluaako sellaisia riskejä ottaa, toteaa Hannula.

Korvaavia tiloja ei löytynyt

Sananvapauskylä oli tarkoitus toteuttaa Kaisaniemen kentällä, keskellä festivaalialuetta. Kyseinen messuosasto oli tulossa laajaan telttaan, jossa on kymmenittäin muitakin järjestöjä. Nimenomaan tilan valvottavuus oli Hannulan mukaan ongelma.

– Jos joku provokatiivisista Muhammed-aiheisista kuvista voimakkaasti provosoituu ja alkaa käyttäytyä väkivaltaisesti, niin mitkä on siinä mahdollisuudet toimia. Sitä tässä pohdimme.

Hannula kertoo, että viime viikon aikana on yritetty etsiä muita ratkaisuja.

– Yritimme etsiä, olisiko joku helpommin vartioitavissa oleva muu tila festivaalialueella tai sen tuntumassa, jossa tämä olisi voitu järjestää. Mutta sellaista ratkaisua ei nyt löytynyt, pahoittelee Hannula.

– Tarjosimme myös mahdollisuutta tehdä näyttely ilman Muhammed-kuvia, mutta he taas eivät halunneet niin tehdä, kertoo Hannula.

Sananvapauskylä oli Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry:n suunnittelema messuosasto. Mukana olisivat olleet muun muassa Suomen Pen, Effi ry sekä Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

"Sananvapautta joko on tai ei ole"

Kultti ry:n mukaan sananvapauskylän peruminen oli yhteinen päätös tapahtumaa järjestävän Kepan kanssa. Taustalla vaikuttivat näkemyserot sananvapauden luonteesta.

– Emme voi hyväksyä sitä, että kuolleiden toimittajien muistoa kunnioittavasta näyttelystä poistetaan osia. Sananvapautta ei voi paloitella. Sitä joko on tai ei ole, toteaa Kultti ry:n puheenjohtaja Ilkka Lehdonmäki.

– Jos olisimme poistaneet osan kuvista, olisimme alistuneet ennakkosensuurille. Ideana sananvapaus ei ole suhteellinen, toteaa Penin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Festivaalivieraiden turva huolena

Tilaisuuksia on peruttu aiemminkin terroriuhan vuoksi Suomessa. Aiemmin keväällä Minä olen Charlie -näyttely suljettiin Helsingin Arabianrannan kirjastossa turvallisuussyistä, eikä samasta syystä Muhammed-kuvistaan tunnettua ruotsalaistaiteilija Lars Vilksiä päästetty eduskuntaan. Ovatko terroriteoilla uhkaajat voittaneet, kun uhka saa perumaan tapahtumia?

– Me järjestämme festivaalia, me katsomme asiaa siitä näkökulmasta. Sinne tulee paljon eri-ikäisiä ihmisiä, lapsiperheitä ja muita, ja me haluamme taata heidän turvallisuutensa festivaalilla. Muut toimijat sitten haluavat ehkä nimenomaan järjestää tällaisen näyttelyn ja lähtevät rakentamaan sellaiseen (sopivampaan) paikkaan, sanoo Hannula.

– Pidämme tärkeänä sinänsä, että tällaiset kuvat pääsevät esille, mutta se ei nyt onnistunut näitten festivaalien yhteydessä, lisää hän.

Maailma kylässä on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma.

Viime vuosina festivaalien kävijämäärä on noussut yli 80 000:een. Tapahtumassa esittelee toimintaansa noin 300 kansalaisjärjestöä sekä muita toimijoita.

Juttua on täydennetty 19.5.2015 Kultti ry:n näkökulmalla asiaan.