Hillary Clinton kampanjoi, selityksiä menneisyydestä odotetaan

Demokraattisen puolueen johtava presidenttiehdokas Hillary Clinton on onnistunut saamaan hieman jatkoaikaa  kuulemiselleen kongressissa. Clintonia odotettiin jopa jo maanantaina edustajainhuoneen erityiskomitean eteen antamaan selvitystä ulkoministerikautensa toimista Benghazissa, Libyassa.

Yle maailmalla
Hillary Clinton.
Hillary Clinton.Nicholas Kamm / AFP

Komitea haluaa selvityksen, toimiko Hillary Clinton ulkoministerinä vastuullisesti syyskuussa 2012, jolloin kapinalliset tekivät tuhoisan iskun Yhdysvaltojen edustustoon Libyan Benghazissa.

Iskussa kuoli Yhdysvaltain suurlähettiläs. Kutsun esittänyt erityiskomitean republikaaninen puheenjohtaja Trey Gowdy joutui kuitenkin toteamaan, että ulkoministeriö ei ole toimittanut vaadittuja asiakirjoja, joten kuuleminen on siirtynyt.

Aikaa paperien toimittamiseen lienee ollut riittävästi, sillä Clintonin lakimies ilmoitti jo toukokuun alussa, että ex-ulkoministeri suostuu yhteen kuulemistilaisuuteen.

Komitean vaatimus on ollut tavata Hillary Clinton kahdesti, mutta siihen presidenttiehdokas ei suostu. Lakimiehensä välityksellä hän on ilmoittanut, että samalla istumalla hän voi selvittää myös ulkoministerikautensa yksityisen sähköpostiosoitteen käyttöä.

Tulessa oleva talo.
Vuonna 2012 Libyan Benghazissa tehdyssä iskussa kuoli Yhdysvaltain suurlähettiläs.Mustafa El-Shtidi / EPA

Clinton keskittyy vaalitaistoon

Kongressin komitean sijasta Hillary Clinton suuntasikin jälleen maanantaina Iowan osavaltioon jatkamaan vaalikiertuettaan. Siellä hän tapaa paikallisia pienyrittäjiä ja pyrkii kohentamaan mainettaan tavallisena kansalaisena, joka on kiinnostunut arkielämästä eikä pelkästään poliittisen eliitin asioista.

Demokraattiehdokkaan käynti Iowassa onkin tarpeen, sillä viikonvaihteessa osavaltiossa oli toistakymmentä potentiaalista ja jo kilpaan lupautunutta republikaanien presidenttikilvan ehdokasta kiertueella.

Pariskunta-Clinton pysyy otsikoissa

Ulkoministerikauden toimet ja sähköpostit ovat vain kaksi Hillary Clintonia seuraavista suurista julkisista asioista.

Viime perjantaina Hillary ja puolisonsa Bill Clinton antoivat vaaditut selvitykset tuloistaan. Pariskunta kertoi, että runsaan vuoden aikana, siis vuoden 2014 tammikuusta lähtien, he ovat ansainneet 27 miljoonaa euroa. Valtaosa, 22 miljoonaa euroa, kertyi yli sadasta maksullisesta puhetilaisuudesta. Hillary Clintonin henkilökohtainen tulo kirjojen tekijänoikeusmaksuista on noin 4,5 miljoonaa euroa. Ilmoitetut ansiot ovat kertyneet Hillary Clintonin ulkoministerikauden jälkeen.