Obama kieltää sotilaskaluston käyttöä poliisilta – "poliisi koettava suojelevaksi, ei hyökkääväksi"

Yhdysvalloissa kansalaisten epäluottamus poliisia kohtaan on kasvanut. Presidentti Barack Obama yrittää paikata tilannetta kieltämällä poliisilta sotilasaseiden ja -varusteiden käyttöä.

Ulkomaat
Barack Obama.
Presidentti Barack Obama.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on rajoittanut poliisin sotilasaseiden ja -varusteiden käyttöä. Kielto koskee muun muassa panssaroituja ajoneuvoja ja suurikaliiberisia aseita.

Obaman mukaan liian raskas varustus ja kalusto voi antaa kansalaisille vääränlaisen käsityksen poliisista. Presidentti sanoi, että tämä voi loukata ihmisiä ja vieraannuttaa heitä poliisista.

Obama totesi, että amerikkalaisten pitäisi kokea poliisi suojelevana eikä hyökkäävänä.

Epäluottamus poliisia kohtaan on kasvanut Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun poliisi on ampunut kuolettavasti useita aseettomia siviilejä. Usein poliisin ampumiin luoteihin kuollut on ollut tummaihoinen.

Obama määräsi tutkinnan sotilasaseiden myymisestä poliisille viime vuonna Fergusonissa väkivaltaisiksi muuttuneiden protestien jälkeen. Fergusonissa osoitettiin mieltä, kun valkoihoinen poliisi oli ampunut kuolettavasti aseetonta tummaihoista nuorukaista.

Presidentti Barack Obama puhui poliisin aseistuksen rajoittamisesta New Jerseyn Camdenissa, joka on yksi Yhdysvaltojen väkivaltaisimmista kaupungeista.

Lähteet: AP, Yle