1. yle.fi
  2. Uutiset

WSJ: Venezuelan johtohahmojen epäillään sotkeutuneen huumekauppaan

Yhdysvaltalaisviranomaiset epäilevät, että Venezuelan parlamentin puhemies Diosdado Cabello olisi osallistunut kokaiinin salakuljettamiseen ja rahanpesuun.

Ulkomaat

Yhdysvaltain viranomaiset ovat käynnistäneet tutkinnan Venezuelan parlamentin puhemieheen Diosdado Cabelloon ja useaan muuhun venezuelalaisviranomaiseen kohdistuneista huumekauppa- ja rahanpesuepäilyistä, kertoo talouslehti Wall Street Journal. Cabellon katsotaan olevan Venezuelan vaikutusvaltaisin henkilö heti presidentti Nicolas Maduron jälkeen.

Wall Street Journalin mukaan liittovaltion syyttäjät New Yorkissa ja Miamissa sekä Yhdysvaltain huumevirasto DEA ovat keränneet todisteita laajamittaisesta rikollisesta toiminnasta entisiltä kokaiinin salakuljettajilta, Venezuelan armeijasta loikanneilta sotilailta ja ihmisiltä, jotka ovat toimineet lähellä Venezuelan hallintoa. Lehti perustaa tietonsa useisiin lähteisiin, jotka ovat olleet tekemisissä tutkinnan kanssa.

– Olemassa oleva laajamittainen todistusaineisto osoittaa, että hän [Cabello] on yksi kartellin johtajista, ellei jopa johtaja, kertoo nimettömän pysyttelevä lähde oikeusministeriöstä Wall Street Journalille.

Venezuelan oppositio ja yhdysvaltalaisviranomaiset ovat jo vuosien ajan syyttäneet Venezuelan hallintoa huumeiden salakuljettamisesta ja rahapesusta. Syytökset ovat kohdistuneet niin Hugo Chávezin kuin Maduron hallintoa vastaan. Yhdysvaltalaisten käynnistämä tutkinta ei kuitenkaan kohdistu itse Maduroon.

Venezuelan hallinto on torjunut syytökset pitäen niitä osana laajempaa lokakampanjaa.

Espanjalainen ABC-sanomalehti uutisoi tammikuussa, että yksi Cabellon entisistä henkivartijoista oli paennut Venezuelasta ja kertonut yhdysvaltalaisviranomaisille osallistuneensa huumeringin toimintaan.

Huumesyytöksistä on uutisoitu myös Venezuelassa. Viime viikolla Cabello haastoi useita huumesyytteistä uutisoinutta venezuelalaistoimittajaa oikeuteen.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi