1. yle.fi
  2. Uutiset

Lintuinfluenssa voi aiheuttaa jopa miljardin dollarin kustannukset Yhdysvalloissa

Lintuinfluenssa voi aiheuttaa yhteensä jopa miljardin dollarin kustannukset Minnesotan ja Iowan osavaltioissa. Erityisesti lintuinfluenssaepidemia iskee maatalouteen ja ruoantuottajiin.

Ulkomaat

Maatalouden asiantuntijoiden arvioiden mukaan Yhdysvalloissa jylläävä lintuinfluenssaepidemia voi aiheuttaa jopa miljardin dollarin kustannukset pelkästään Minnesotan Ja Iowan osavaltioissa. Esimerkiksi Iowassa, joka on USA:n suurin kananmunia tuottava osavaltio, on kuollut tai jouduttu hävittämään yli 20 miljoonaa eli noin kolmannes kaikista kanoista.

Eniten ruokakalkkunoita tuottavasssa Minnesotan osavaltiossa on menetetty jo yli kahdeksan miljoonaa lintua. Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan lintuinfluenssan vuoksi USA:ssa on kuollut tai jouduttu hävittämään lähes 37 miljoonaa lintua kaikkiaan 15 osavaltiossa. Menetettyjen lintujen määrän arvellaan kasvavan, koska kaikkia uusia maatiloja, joilta lintuinfluenssaa on löydetty, ei ole vielä laskettu kokonaisuuteen mukaan.

Pelkästään Iowassa arvellaan lintuinfluenssasta johtuvien kananmunatuotannon tappioiden kipuavan yli 600 miljoonaan dollariin. Arvio perustuu Iowa State Universityn taloustieteilijöiden tekemiin laskelmiin, jotka perustuvat kuolleiden kanojen lukumäärään.

Minnesotassa siipikarjan tuotantoon liittyviä tappioita arvellaan kertyvän ainakin 310 miljoonaa dollaria, jonka päälle Minnesotan yliopiston asiantuntijat arvioivat tulevan vielä 114 miljoonan dollarin myyntitappiot. Lintuinfluenssatapauksia alkoi löytyä Yhdysvalloissa viime joulukuussa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi