Australia ei anna armoa katuville Isis-taistelijoille

Pääministeri Tony Abbottin mukaan Lähi-itään matkanneiden ja nyt kotiinpääsyä toivovien australialaisten on turha toivoa selviävänsä rangaistuksetta.

Tony Abbott 3. maaliskuuta. Kuva: Lukas Coch / EPA

Australia ei aio tarjota Isis-äärijärjestöön liittyneille australialaisille mahdollisuutta katua ja palata kotiin vailla pelkoa rangaistuksesta. Australian yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun) kertoo kolmen Lähi-itään Isis-taistelijaksi lähteneen australialaisen neuvottelevan armahduksesta ja mahdollisuudesta päästä takaisin kotimaahansa. Neuvotteluissa on ABC:n mukaan ollut mukana australialaisia viranomaisia.

Maan pääministeri Tony Abbott on kuitenkin antanut kylmän suihkun katuville Isis-taistelijoille. Abbottin mukaan näiden on turha kuvitella selviävänsä ilman rangaistusta palatessaan Australiaan.

– Jos matkaat ulkomaille ryhtyäksesi islamistitappajaksi, me tuskin toivotamme sinua enää tervetulleeksi tähän maahan. Jos menet ulkomaille liittyäksesi terroristiryhmään ja yrität sitten palata Australiaan, me pidätämme sinut, nostamme syytteen ja panemme sinut vankilaan, Abbott jyrähti.

Abbottin mukaan ainakin 70 australialaista osallistuu taisteluihin Irakissa ja Syyriassa.