1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aarnio-syyttäjä: "Ei savuavaa asetta, mutta kuumia puhelimia"

Vahvasti teletunnistetietoihin nojaava syyttäjä uskoo, että Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syyttäjän mukaan mysteerimies, joka on junaillut Suomeen lähes tuhat kiloa hasista, tehnyt sillä hyvän tilin ja sen lisäksi uhkaillut, kavaltanut ja syyllistynyt virkarikoksiin. Tiistaina alkaneilla käräjillä todistusaineistoa on yli 20 000 sivua ja kuultavana kymmeniä ihmisiä.

Jarmo Hirvonen.
Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen Yle Uutisten haastattelussa ennen Aarnio-oikeudenkäynnin alkua.

Nyt alkavassa kokonaisuudessa Aarnioon kohdistuu 25 eri rikossyytettä. Vakavimmat niistä ovat kahdeksan törkeää huumesyytettä.  Huumesyytteiden lisäksi Aarnio saa syytteet muun muassa törkeästä kavalluksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja useista virkarikoksista. Aarnio kiistää kaikki syytteet.

Syyttäjälle Aarnion tapaus on ollut poikkeuksellisen suuri urakka. Työtä tehdään neljän hengen joukkueella, jota johtaa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske. Syyttäjistä kaksi istuu salissa koko luultavasti kuukausia kestävän oikeudenkäynnin ajan.

Syytteitä saattaa olla tulossa vielä lisää. Viimeiset kaksi syytettä törkeistä huumerikoksista nostettiin vasta viime viikolla.

– Tässä ovat syyttäjät olleet todella kovilla, etenkin tällä aikataululla. Tässä edetään parasta mahdollista vauhtia. Näiden kahden viimeisimmän syytteen osalta esitutkinta valmistui vasta nyt ja muita juttuja on edelleen syyteharkinnassa, kertoo valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen.

"Näyttöä ei parane vähätellä"

Syyttäjän mukaan Aarnio on järjestänyt laajamittaista hasiksen maahantuontia ja levitystä Hollannista Suomeen. Tässä niin sanotussa tynnyrijutussa Aarnion epäillään olleen mukana kaikkiaan lähes tuhannen hasiskilon salakuljetuksessa vuosina 2011–2013.

Samassa kokonaisuudessa vuosina 2011–2012 tapahtuneesta hasiksen salakuljetuksesta on jo tuomittu viisi henkilöä, joita on pidetty ns. jakeluportaan tekijöinä. Operaation suunnittelijat ja taustavoimat, "aivot", jäivät tuossa tynnyrijuttu I:ssä pimentoon. Nyt syyttäjä uskoo voivansa osoittaa, että nämä aivot olivat Aarnio.

– Siinä jutussa aikanaan etsittiin henkilöä, jota kutsuttiin Pasilan mieheksi. Syyttäjä on siinä käsityksessä että tuo mies on Aarnio.

Syyttäjän laskujen mukaan Aarnio on tehnyt hyvän tilin huumebisneksillä. Aarniolla on syyttäjän mukaan puoli miljoonaa euroa "epäselvää" rahaa, joka syyttäjän lähtöolettaman mukaan on peräisin huumekaupoista.

– Me olemme käyttäneet hyötylaskelmissa varovaista tukkuhintaa hasikselle, jota on yli 900 kiloa. Toki syytteessä on myös muita henkilöitä ja myös aiemmin tuomitut on olleet hyötymässä tästä, summailee Hirvonen.

Syyttäjä lähtee käräjille yli 2000 kirjallisen todisteen ja kymmenien henkilötodistajien voimin. Yli 20 000 sivua kattava materiaali koostuu muun muassa teleliikennetiedoista ja kotietsintälöydöksistä. Hirvosen mukaan etsinnöissä on tullut vastaan etenkin kännyköitä ja käteistä, Aarnion pihakätköstä löytyneen 65 000 euron lisäksi useita pienempiä potteja.

– Meillä on tässä kuumia kännyköitä ja sen kaltaista näyttöä, paikannustietoja; näyttöä, jota ei voi vähätellä, vaikka ei savuavaa asetta olekaan.