Myrkkysyöttejä maastossa – huhuja vai vaikeasti todennettavia rikoksia?

Varoituksia tienvarsille ja maastoon kylvetyistä, kenties lemmikkieläinten vahingoittamiseksi tarkoitetuista myrkkysyöteistä leviää vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Vaikka varsinkin koirien omistajia tapaukset mietityttävät, poliisin tai eläinlääkäreiden tietoon niitä tulee erittäin harvoin.

ilmiöt
Koira hihnassa.
Mirva Korpela / Yle

Tienvarsille ja maastoon jätetyistä myrkytetyistä elintarvikkeista varoitellaan taas tiheään sosiaalisessa mediassa. Etelä-Pohjanmaalla niin sanottuja myrkkyhavaintoja on tehty ihmisten Facebook-julkaisujen mukaan ainakin Ilmajoella ja eri puolilla Seinäjokea.

Tapauksia ei ole kuitenkaan tullut juurikaan Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon tai eläinlääkäreiden tietoon.

– Seinäjoen alueella ei ainakaan ole tullut mitään tietoa siitä, että tällaisia tapauksia olisi ollut. Nämä voivat olla usein huhupuheita, jotka eivät pidä paikkaansa. Tai en ainakaan itse tiedä varmasti näin käyneen. Jos tällaisia tapauksia tulee, ne pitäisi tutkia perinpohjin ja selvittää esimerkiksi se, mitä myrkkyä on annettu, kertoo Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon johtava hygieenikko ja alueen eläinlääkäreiden esimiehenä toimiva Seppo Kangas.

Poliisin tiedossa muutama tapaus

Pohjanmaan poliisin tietojärjestelmään myrkkyepäilytapauksia on kirjattu muutamia.

– Koko Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella oli kirjattu rikosilmoitusjärjestelmään neljä juttua, joissa epäillään, että elintarvikkeeseen on laitettu myrkkyä, jotta eläimet ne söisivät. Tapauksia löytyi Laihialta, Vaasasta ja Pietarsaaresta, mutta vahinkoa eläimille ei ole tapahtunut, kertoo rikosylikomisario Urpo Lintala Pohjanmaan poliisista.

Lintalan mukaan tutkinnanjohtaja harkitsee jokaisen tapauksen erikseen ja katsoo, minkälaisesta tapauksesta on kyse ja onko tietoa siitä, kuka teon on tehnyt.

– Vaikea arvioida, ilmoitetaanko kaikista epäilyttävistä löydöksistä. Mikäli tällainen johtaa kuitenkin esimerkiksi eläimen kuolemaan, puhutaan eläinsuojelurikoksesta. Eläinsuojelurikoksissa annetaan sakkoja tai jopa vankeutta, Lintala muistuttaa.

Eläinsuojelurikoksissa annetaan sakkoja tai jopa vankeutta.

Urpo Lintala, rikosylikomisario

Motiiveja vaikea arvioida

Rikosylikomisario Urpo Lintala epäilee, että myrkyllisten syöttien taustalla voi olla esimerkiksi kyllästyminen koiran haukkumiseen.

– Parempi keino on puhua suoraan koiran omistajalle ja kertoa, jos koira häiritsee, sen sijaan, että lähtee levittelemään myrkkyjä, Lintala neuvoo.

Seppo Kangas ei osaa arvioida mahdollisten myrkyttäjien motiiveja tarkasti.

– Voi olla niin, että kaikki ihmiset eivät pidä eläimistä tai joitakin voi häiritä, jos naapurissa on koira tai niitä on kulkureitin varrella. Tarkemmin en osaa arvioida, mitä voi olla taustalla, Kangas pohtii.

Rikosylikomisario Urpo Lintala painottaa, että myrkylliset syötit voivat päätyä myös lapsen suuhun.

– Asialla on myös tämä puoli, että pieni lapsi voi napata ymmärtämättömänä sen nakin tai lihapullan suuhunsa ja vaaraa voi siis aiheutua myös ihmisille. Siinä tapauksessa aletaan puhua jo kovistakin rikoksista, kun on kyse henkeen ja terveyteen kohdistuvista teoista, Lintala korostaa.

Epäilystä eläinlääkäriin

Johtava hygieenikko Seppo Kangas haluaa muistuttaa, että mikäli esimerkiksi koiranomistaja epäilee koiransa syöneen jotakin myrkyllistä, tulisi koira toimittaa viipymättä eläinlääkärin hoitoon.

– Koira pitää tuoda päivystävälle eläinlääkärille, jossa seurataan oireita ja hoidetaan eläintä niiden mukaisesti sekä voidaan ottaa lisänäytteitä. Eri myrkyistä voi tulla hyvin vaihtelevat oireet ja niitä on joskus vaikea diagnosoida, Kangas selvittää.

Mikäli maastosta tai teiden varsilta löytyy näytteitä siitä, mitä koira tai kissa on voinut syödä, kehottaa Kangas ottamaan ne mukaan eläinlääkärin vastaanotolle.

– Ilman muuta kannattaa ottaa mukaan, jos löytyy sellaisia. Myrkyn saa todennettua siitä suoraan paremmin kuin eläimen kautta.