1. yle.fi
  2. Uutiset

Leipomoissa pursotellaan peruskakkuja – erikoisuudet loihditaan kotona

Netti on pullollaan mitä taiteellisimpia kakkuerikoisuuksia. Kevään valmistujaisjuhlissa sellaista on turha odottaa, jos tarjoomukset tilaa ammattilaiselta. Kiireisen sesongin aikaan leipomoissa pusketaan satamäärin peruskakkuja. Taiteellisimmat luomukset jäävät kotikondiittoreiden varaan.

ilmiöt
Kuvassa kinuskikakku lepomossa
Heini Holopainen / Yle

Leipomoissa valmistaudutaan ensi viikon päättäjäisrytäkkään. Puhelimet ovat jo alkaneet soida ja tilauksia riittää.

Listalla on voileipäkakkuja, täytekakkuja, suolaisia piirakoita, juustokakkuja, pitkoja, pasteijoita ja piparkakkuja.

Monen tunnin muotokakku

Kokkolalaisessa Leipomo Emiliessä kakkupohjia tehdään etukäteen. Ennakoinnista huolimatta työt kasaantuvat ensi viikolle.

Mihinkään erikoiskakkuihin ei kiireviikonloppuna ole aikaa, kun muotokakut veisivät monta tuntia.

Sirkka Brännkärr

– Kermakakku ja voileipäkakku ovat kaikkein suosituimpia. Juustokakkuja, sacherkakkuja ja prinsessakakkuja teemme myös, mutta aika perinteistä tämä on. Mihinkään erikoiskakkuihin ei kiireviikonloppuna ole aikaa, kun muotokakut veisivät monta tuntia, kertoo Sirkka Brännkärr Leipomo Emiliestä.

Netin hienoimmat luomukset syntyvät juhlapöytään siis kotileipureiden käsissä.

Kuvassa nainen valmistaa leipomossa vaniljapullia
Sirkka Brännkärr leipoo vaniljapullia.Petra Haavisto / Yle

Kaustislaisesta Pesolan leipomosta tosin kerrotaan, että ainakin kerran on toteutettu erikoinen toive. Erään ylioppilaan äiti oli luvannut pojalleen, että jos tämä vain saa valkolakin, hänelle tilataan ihan ehdottomasti leipomosta autokakku. Tarina oli niin vetoava, että näin tehtiin ja poika sai kakkunsa

Pohjanmaan leipomon Deli & Bakeryssä Kokkolassa tuotantopäällikkö Jari Viljamaa ei täysin tyrmää erikoistakaan kakkua. Siihen tuhrautuva työmäärä näkyy kuitenkin hinnassa, joten tyypillisimmät tilattavat leivonnaiset ovat heilläkin täytekakku ja voileipäkakku.

– Ne ovat suosittuja vuodesta toiseen. Nyt kysytään myös sokerimassalla kuorrutettua kakkua. Sellaisen saa esimerkiksi ruusukoristeilla.

Ei sentään yötöitä

Sirkka Brännkärr Emiliestä laskee, että leipomossa valmistuu ensi viikoksi pitkälti yli sata kakkua. Kylmätilan riittävyys tuo stoppia, jos käsipareja riittäisikin työtä tekemään.

– Kylmätiloja lisättiin, niin sen verran mahtuu leipomaan. Loppuviikosta me teemme töitä kahdessa vuorossa, mutta yöllä nukutaan. Emme me sentään niin reippaita ole, että yöllä työskenneltäisiin, nauraa Sirkka Brännkärr.

Lue seuraavaksi