1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Maa järisi mystisesti Oulussa - 1,6 richteriä säikäytti oululaiset

Maa tärisi Oulussa maanantain ja tiistain välisenä yönä. Järistyksen keskus oli Jäälissä ja sen voimakkuus oli 1,6 richterin asteikolla. Järistyksen syytä ei vielä varmuudella tiedetä. Mittauspisteille tullut signaali viittaa räjähdykseen. Tärinä säikäytti oululaisia ja aiheutti sosiaalisessa mediassa paljon keskustelua.

tiede
Sodankylän geofysiikanobservatorion Oulun yksikön käyrässä maan tärähtely maanantaiyönä näkyy selvänä piikkinä.
Sodankylän geofysiikan observatorion Oulun yksikön käyrässä maan tärähtely maanantaiyönä näkyy selvänä piikkinä.Oulun yliopisto

Maa järisi Oulun seudulla maanantaina kello 23.25. Järistyksen keskus sijaitsi Jäälissä 15 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Järistyksen voimakkuus oli 1,6 richterin asteikolla.

Tärähtely näkyy selvänä piikkinä seismologisissa mittauskäyrissä. Helsingin yliopiston seismologian instituutissa ollaan ymmällään, sillä tärähtelyn syy on epäselvä. Vaikka ensimmäisenä epäillään maanjäristystä, saattaa syy piillä jossain muuallakin.

– Tärähdyksestä saatu signaali viittaa räjähdykseen tai sortumaan, kertoo seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston seismologian instituutista.

Räjähdykseen tai sortumaan voisi Tarvaisen mukaan viitata myös se, että kolmen kilometrin päässä mittauspisteestä Vasikkasuolla on louhos.

Maanjäristyksessä jo pienikin kallion liike aiheuttaa selvästi kuultavan äänen. Jo millimetrin osien liike kalliossa saattaa aiheuttaa pamahtelua. Ääni voi vahvistua rakennuksissa ja maaperässä.

Lue seuraavaksi