1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo maksetaan 40 miljoonan euron lainalla – "Puhdas vesi on todella tärkeä asia"

Laina tulee edullisemmaksi kuin leasing-rahoitus, uskoo kaupunginhallitus.

jäteveden käsittely
Jätevedenpuhdistusta
YLE/Etelä-Savo

Mikkelin kaupunki aikoo rahoittaa jätevedenpuhdistamon siirron kokonaan lainarahalla. Kaupunki päätyi puhdistamon rahoittamiseen taselainalla leasing-rahoituksen sijaan. Taselaina on kaupunginhallituksen mielestä edullisempi ja järjestelyiltään selkeämpi vaihtoehto kuin leasing-rahoitus.

– Jos kaupunki vaikka haluaisi tulevaisuudessa yhtiöittää vesilaitoksen, olisivat leasing-rahoituksen järjestelyt selvästi hankalampia. Kaupunginhallitusta huolestutti myös omistajuus-asia, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka.

40 miljoonan euron investointi vastaa suurusluokaltaan kaupungin kahden vuoden tavanomaisia investointimäärärahoja. Koko kaupunkikonsernin lainamäärä nousee uuden lainan takia merkittävästi ja tarkoittaa muiden investointien uudelleen arviointia.

– Talousarviokeskustelussa on pohdittava koko investointipakettia uudestaan. Se tarkoittaa, että täytyy pohtia pitääkö jostain muusta investoinnista luopua. On kuitenkin mahdollista, että investoinnit katsotaan niin tuottaviksi, että ne parantavat kaupungin käyttötalouttaa, jolloin lainakatto saa nousta.

Rahamäärällä poistetaan vanha jätevedenpuhdistamo, ennallistetaan sen alue ja rakennetaan uusi laitos siirtoputkineen. Rahankäyttöä perustellaan muun muassa vesihuoltovarmuuden paranemisella ja ympäristöarvoilla.

– Puhdas vesi todella tärkeä asia. Lisäksi hanke on vetovoimatekijä. Vesilaitos vakuutti, että se voi maksaa lainan kulut jo kerätyillä vesimaksuilla, joten vesimaksuihin ei ole tulossa suuria korotuksia, Kuikka sanoo.

Lue seuraavaksi