1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Kajaani jaetaan vyöhykkeisiin – bussihinnat valtakunnalliseen järjestelmään

Bussilippujen hinnoittelu muuttuu Kajaanissa kesäkuun vaihteessa. Uusi valtakunnallinen lippu- ja maksujärjestelmä Waltti pohjautuu vyöhykepohjaisiin hintoihin. Kajaanissa vyöhykkeitä on aluksi kolme, jatkossa kuusi.

Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Valtakunnallisen joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä Waltin käyttöön siirrytään Kajaanissa vaiheittain. Samalla Kajaanissa siirrytään kilometripohjaisesta hinnoittelusta vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun. Vyöhykkeitä tulee alussa kolme, ja jatkossa siirrytään kuuteen vyöhykkeeseen.

Vyöhyke 1 pitää sisällään käytännössä Kajaanin keskustaajamasta kuuden kilometrin etäisyyteen saakka ulottuvat alueet. Vyöhyke 2 ulottuu keskustasta yhdeksän kilometrin etäisyydelle ja vyöhyke 3 vastaa entistä 12–16 kilometrin taksaa.

Samalla Kajaanissa siirrytään käyttämään lippuhinnoissa pääosin samoja ikäluokkia kuin muuallakin valtakunnassa. Lasten lippu on voimassa 7–16 vuotiaille ja sen jälkeen käytetään aikuisten lippua. Kajaanissa ei oteta käyttöön lainkaan muualla käytössä olevaa 17–24 vuotiaille tarkoitettua nuorten lippua. Lippujen hintoihin uudistuksella on vähäinen vaikutus.