1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Euroviisuedustaja PKN askarteli festareille itse sympaattisen lavakarttansa – bändi toivoi rumpuihin "mikkiä mahd. paljon"

Osa yhtyeistä tekee konsertin järjestäjille pilkuntarkan lavakartan. Karttaan merkitään usein esimerkiksi vahvistimien ja mikrofonien mallit. Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät yllätti vuonna 2013 Parafestin järjestäjät hyväntuulisella lavakartalla.

Kuva: Pertti Kurikan Nimipäivät

Yhtyeet tekevät lavakartan esiintymistä varten. Kartassa kerrotaan muun muassa soittajien ja mikrofonien paikat. Mitä huolellisemmin kartta on tehty, sitä helpompi järjestäjien on valmistautua konserttiin.

Tavallisesti kartassa selvitetään yhtyeiden kokoonpano ja tekniset tarpeet. Osa yhtyeistä suunnittelee lavakartat pilkuntarkasti. Listattuna voi olla esimerkiksi mikrofonien mallitkin.

Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyi kulttuuritapahtuma Parafestissä Joensuussa vuonna 2013. Arto Pippuri pyysi yhtyeeltä etukäteen lavakarttaa. Postissa tuli sympaattinen kuvaus lavasta.

Se kertoo koko bändistä ja hommasta.

Arto Pippuri

– Voin sanoa, että se oli yllättävä. Se kertoo koko bändistä ja hommasta. Totesimme yhtyeen managerin kanssa, että kartassa on riittävä tieto, Joensuun Parafest -yhdistyksen puheenjohtaja Arto Pippuri hymyilee.

Sympaattisessa kartassa on useita kirjoitusvirheitä eivätkä yhtyeen jäsenet ole erityisen tarkkoja järjestelyistä, sillä lavakartassa sanotaan, että kitaristin ja basistin paikat voivat vaihtua.

Tähtien lavakartan sivujen mittaisia

Esimerkiksi kesällä Joensuun Ilovaarirockissa esiintyvän yhdysvaltalaisrokkarin Suzi Quatron lavakartta on noin kolme sivua pitkä.

Slade halusi kolme 30 sentin korkuista koroketta.

Arto Pippuri

– Kartta on hyvin tarkka. Siihen on kirjattu, miten jokainen linja liitetään päämikseriin. Vahvistimien merkit, tehot ja monitorointi ovat erittäin tärkeitä, Pippuri kertoo Quatron toiveista.

Yhtyeet voivat merkitä lavakarttoihin myös muita kuin teknisiä asioita.

– Ilovaarirockissa esiintynyt Slade halusi kolme 30 sentin korkuista koroketta. Niiden mitat annettiin tarkasti. Esityksen aikana kitaristit ja basisti nousivat seisomaan korokkeille, myös Ilovaarirockin taustalla hääräävä Pippuri muistelee.