Hyppää sisältöön

Palkansaajien tutkimuslaitos tyrmää väitteet huonosta hintakilpailukyvystä – "Vertailuissa useita harhoja"

Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportissa mitatut yksikkötyökustannukset – työvoimakulut jaettuna tuotannon määrällä – ovat Palkansaajien tutkimuslaitoksen mielestä harhaisia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n mukaan Suomen hintakilpailukyky ei suinkaan ole huono, vaikka niin taajaan väitetään.

Kilpailukykyä on mitattu laitoksen mielestä väärin mittarein – esimerkiksi Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen arvovaltaisessa Strategia Suomelle -raportissa.

Erikoistutkija Pekka Sauramo on laskenut tuoreimpien tilastotietojen perusteella, millainen Suomen hintakilpailukyky on ja miten se on muuttunut.

Hän on laskelmissaan päätynyt eri tuloksiin kuin Borg ja Vartiainen.

Raportissa mitatut yksikkötyökustannukset – työvoimakulut jaettuna tuotannon määrällä – ovat Sauramon mielestä harhaisia.

Palkkaratkaisujen äärimaltillisuus on perusteeton vaade, sanoo PT

Borgin ja Vartiaisen raportin mukaan Suomen yksikkötyökustannukset ovat 25 prosenttia Saksan kuluja korkeammat ja Ruotsin tasokin ylittyy kymmenellä prosentilla.

Sauramo sanoo, että tilastot osoittavat, että yksikkötyökustannukset nousivat Suomessa 2000–2013 vain kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin Ruotsissa.

Hänen mukaansa vaatimukset kymmenen vuoden äärimaltillisista palkkaratkaisuista ovat perusteettomia.

Sauramo on lisäksi sitä mieltä, että kilpailukykyä pitää katsella viennin, ei koko kansantalouden, osalta. Lisäksi ajanjakson valinta määrittää kilpailukyvyn kehityksen arviointia.

Sauramon laskelmat löytyvät Talous & Yhteiskunta -lehden (siirryt toiseen palveluun) numerosta 2/2015.