1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Dominic harrastaa sinkkuilua – vertaistoiminnasta toiveena raitis rakkaus

Sinkut ovat järjestäytyneet Lahden seudulla vapaamuotoiseksi joukoksi, jota yhdistää yksineläminen. Verkosto on luotu netissä Facebookissa ja nyt sinkut kokoontuvat harrastamaan yhdessä myös tosielämässä. Dominic Lehto haluaa hauskasta sinkkukaveriporukasta huolimatta olla lähitulevaisuudessa kaikkea muuta kuin sinkku.

Kuva: Kati Jurkko / Yle

Dominic Lehdon kymmenen vuotta kestänyt parisuhde päättyi eroon viime syksynä. Mies kertoo käyneensä treffeillä ja deittailevansa, mutta etenevänsä pitkälti tilanteen ehdoilla. Hänen mielestään pahinta olisi mennä suhteeseen pakolla. Kumppanin kriteeritkin ovat nuoruudesta muuttuneet.

– Nyt katselee vähemmän pinnallisesti, enemmän vaikuttavat luonne ja harrastukset. Miten iskee yhteinen ajatusmaailma ja mielenkiinnon kohteet. Puhelias mimmi olisi paras, ei tylsää tuppisuuta, kuvaa nauravainen ja avoin 31-vuotias mies Lahdesta.

Puhelias mimmi olisi paras, ei tylsää tuppisuuta.

Sinkku Dominic Lehto

Dominic Lehto lupaa itse kohdata naiset avarakatseisesti ja tutustua ilman ennakko-olettamuksia. Yksi tiukka vaatimus tulevalle valitulle kuitenkin löytyy.

– Päihdekulttuurin pitäisi olla samanlainen. Itse en ota juuri lainkaan alkoholia ja sitä toivon myös toiselta ihmiseltä.

Rakkautta ja uutta parisuhdetta Dominic Lehto ei usko löytävänsä netistä, vaan tapaamisessa kasvokkain. Mobiilisovellus Tinderiä ja nettipalstoja hän pitää joko pinnallisina tai liian aikaavievinä. Vasta tapaamalla ihmiseen voi kunnolla tutustua. Sinkkurientoihin lähtemistä hän suosittelee muillekin.

– Sellaisen ohjeen annan rakkautta etsiville sinkuille, että jokaisen pitää määrätä omat sääntönsä ja arvostaa niitä asioita, joita pitää tärkeänä. Ei pidä lähteä epäaitoon suhteeseen, eikä luopua omista periaatteistaan. Ja positiivista asennetta, rohkeutta, sitä pitää olla, sillä pakkeja tulee. Mukaan kannattaa lähteä omana itsenään, vikoineen ja vahvuuksineen. Rohkeus on kaikkein tärkeintä, kannustaa Dominic Lehto.

Parisuhdeihanne muuttui nuoruusajoista

Sinkkuna eläminen ei ole miehelle unelmatila, vaikka toisten sinkkujen kanssa puuhastelu on tuonut elämään uusia kavereita ja paljon tekemistä. Lehto on Päijät-Hämeen sinkut -nimisen Facebook-ryhmän ylläpitäjä.

– Harrastamme kaikenlaista, karaokea, paintballia, keilaamista, cartingia. Kuka tahansa voi laittaa idean ilmoille ja sitten porukassa järjestämme kivaa yhdessä, kertoo Lehto.

Sinkut kokoontuvat yhteen, koska useimmilla on toiveena parisuhde. Joukossa on muutama elämäntapasinkku, eikä pariutuneitakaan potkita porukasta. Mutta Dominic Lehto etsii sitä oikeaa. Parisuhteen löytäminen yli 30-vuotiaana ei ole helppoa.

– On se erilaista kuin 19-vuotiaana. Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. On lapsia, onko oma asunto – paljon enemmän mietittävää, hän pohtii.