1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjät ja puolustus kinasivat aikatauluista Aarnion käräjillä

Oikeussalissa istutaan kahtena päivänä viikossa ensi kevääseen asti. Jari Aarnio kuunteli aikatauluista käytyä väittelyä oikeussalissa tyynesti asianajajiensa vieressä istuen.

Kotimaan uutiset
Jari Aarnio ja puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi median huomion kohteena.
Jari Aarnio ja puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi ovat median huomion kohteena Helsingin käräjäoikeudessa tiistaiaamuna 19. toukokuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Syyttäjät ja Jari Aarnion puolustus ovat eri linjoilla siitä, kuinka paljon aikaa oikeudessa tulisi varata jutun käsittelyyn. Valmisteluistunnon alussa kinattiin etenkin siitä, kuinka pitkään kirjallisia todisteita on syytä käydä läpi. Syyttäjällä on yhdeksän tuhatta sivua kirjallisia todisteita Aarniota vastaan.

Syyttäjät ehdottivat, että aikataulusta ei tehdä kireää, koska oikeudenkäynnissä esiin voi tulla uusia asioita, sillä he ovat pyytäneet lisätutkintoja.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi taas piti aikataulua liian löysänä. Hänen mielestään huumejuttu on pääosin syyttäjien ja Aarnion välistä keskustelua, joten kirjallinen aineisto tulisi käydä 15 päivässä läpi, ja 20 on ehdoton maksimi, mitä kirjalliselle todistelullle tulisi varata.

Kirjallisissa todisteissa on paljon faktaa, esimerkiksi ensimmäisen sadan joukossa on 50 teletunnistetietoa, korosti Leppiniemi.

– En ymmärrä, miten tässä voi mennä niin kauan, ihmetteli Leppiniemi.

Syyttäjän mukaan kyse ei ole vain Aarnioon liittyvistä asioista, joten kirjallisten todisteiden osalta pitää kuulla myös muita. Syyttäjien mukaan kirjallisten todisteiden käsittelyssä voitaisiin edetä 75–100 todisteen päivävauhtia, joten 26 päivää olisi tarpeen.

Puheenjohtaja tiivisti aikataulua

Oikeuden puheenjohtaja päätti, että syyttäjän esittämää aikataulua tiivistetään hieman ja 15.9. on viimeinen päivä, jolloin jutussa puidaan kirjallisia todisteita. Syyskuun loppupuoli varattiin asianomistajien kuulumisia varten.

Syyttäjän mukaan asianomistajia on tullut lisää, joten myös tähän tulisi aikataulussa varautua.

Yksin Aarniota varten kaksi istuntopäivää

Aarniota ja muita syytettyjä kuullaan jutussa tarpeen mukaan koko käsittelyn ajan ja joka viikko pidetään pääsääntöisesti kaksi istuntopäivää.

Yksin Aarnion kuulemisen on varattu kaksi päivää syys–lokakuun vaihteessa. Oikeus pitää syyslomaa jutun käsittelyssä viikolla 42.

Leppiniemi halusi tiivistää myös todistajien kuulustelun aikataulua. Todistajia ja kuultavia marssitetaan käräjäsaliin yli sata.

Todistajina kuullaan muun muassa Helsingin poliisilaitoksen huumepoliiseja. Aarnion tytär ja vaimo eivät halua tulla todistajiksi.

Oikeudessa kuullaan myös aiemmin tynnyrijutussa tuomittuja. Hasiksen salakuljettamisesta tynnyreissä Hollannista Suomeen on jo aiemmin tuomittu useita henkilöitä pitkiin vankeustuomioihin, mutta salakuljetusringin järjestäjää ei tuolloin saatu selvitettyä. Syyttäjät katsovat, että nimenomaan Aarnio on toiminut järjestäjänä.

Leppiniemi kummeksui sitä, että Aarnion epäiltyjen rikosten tutkintaa johtanutta Jukka Haavistoa kuullaan oikeudessa todistajana.

– Tällaista en ennen ole kuullut.

Aivan joulun alle varattiin aikaa mahdollisille uusille todistajille.

Todistajia videoyhteydellä Hollannista

Oikeus joutui myös pohtimaan, mihin aikaan olisi järkevintä kuulla videoyhteyden avulla todistajia Hollannissa. Oikeuden puheenjohtaja epäili, että Hollannissa ei ole samanlaista työmoraalia kuin Suomessa, joten kuulemista ei järjestetä joulunaluspäivinä.

Loppulausuntoja laajassa tynnyrijutussa esitetään tammikuun alussa.

– Aarniolta tulee varmasti helposti kahden tunnin loppulausunto, arvioi Riitta Leppiniemi.

Syyttäjät esittivät istuntopäivistä sopimista keväälle asti. Niitä on nyt alustavasti varattu helmikuun loppupuolelle asti. Laajan tynnyrihaaran yhteydessä käsitellään raskaimmat syytteet tammikuun alkupäiviin mennessä.

Osaa Aarniota koskevista syytteistä, muun muassa epäiltyjä tietovuotoja, aletaan käsitellä vasta tammikuun puolivälissä.

Syyttäjien tarkoituksena on saada käsittelyyn myös kuopiolaisia poliiseja koskevat syytteet niinsanotussa Kuopio-haarassa.

Vaikka puolustus ja syyttäjää kinasivat pitkään aikatauluista ja osasta todistajia, he keskustelivat kahvitauolla sulassa sovussa. Aarnio kuunteli aikatauluista käytyä väittelyä oikeussalissa tyynesti asianajajiensa vieressä istuen.

Kolme tuntia kestäneessä valmisteluistunnossa luotiin raamit mittavalle oikeudenkäynnille. Jopa yhdeksän kuukautta kestävä oikeudenkäynti alkaa 4.6. Kahta päivää aiemmin Helsingin käräjäoikeus antaa päätöksensä jo aiemmin istutussa Trevoc-seurantalaiteoikeudenkäynnissä.

Lue seuraavaksi