1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tyttöjen uusi hittilaji hirvittää opettajaa – eivät käytä kypärää

Kruisailu on trendikästä hyötyliikuntaa, joka kehittää lapsen tasapainoa. Liikunnanopettajaa huolestuttaa suojavarustuksen puuttuminen.

Kruiser -rullalauta.

"Koska kaikilla muillakin on", kuuluu perustelu monen nuoren suusta, kun he yrittävät selittää vanhemmilleen, miksi heidän tulisi saada oma kruiseri. Kruiserit eli cruiser boardit ovat etenkin nuorten tyttöjen suosiossa.

Neljäsluokkalaisilla Saimi Laitisella ja Olivia Tirkkosella on molemmilla pinkit kruiserlaudat koulussa mukanaan, kuten on monella heidän ikätoverillaankin. Tytöt kuitenkin painottavat, ettei kruisailu katso ikää. Puuha on suosittua heidän mukaansa kaikenikäisten keskuudessa.

– Näillä on helppo mennä ja se on hauskaa, Saimi selittää kruisereiden suosiota.

Molemmat käyttävät lautojansa kaupungilla kulkemiseen aina kun on mahdollista, etenkin jos on hyvä sää. Paikalla ei ole heille väliä, mutta alustalla on.

– Tasainen asfalttialusta on paras, kun hiekalla ei oikein pysty kruisailemaan, Olivia selventää.

Kypärät harvinainen näky kruisailijoilla

Muovisella kruiserlaudalla ei Saimin ja Olivian mukaan kannata juurikaan temppuilla. Saimi kertoo lautojen olevan tarkoitettu enemmän kulkuvälineeksi.

– Ei näillä kannata temppuja tehdä, koska nämä katkeavat tosi helposti, Olivia lisää.

Molemmat kruisailevat tällä kertaa ilman suojavarusteita. He kuitenkin suosittelevat kypärän käyttöä – ainakin aluksi.

Neljäsluokkalaiset Olivia Tirkkonen ja Saimi Laitinen kruisailevat mielellään kaupungilla aina kun mahdollista. Kuva: Yle

– Harjoitellessa kannattaa ainakin olla, mutta sen jälkeen sen saa itse päättää, Saimi toteaa.

Kypärän lisäksi muita suojia he eivät ole kruisaillessaan käyttäneet. Olivian mukaan se ei ole tarpeellista.

– Ei minulla ole ollut muita suojia, mutta en ole kyllä ikinä kaatunutkaan. Ei näillä ole niin helppo kaatua, hän kertoo.

Tytöt kertovat oppineensa laudan käsittelyn parissa päivässä. Vaikka kruiserlauta on heille pitkälti kulkuväline, Saimi ja Olivia tunnistavat harrastuksen liikunnallisuuden.

– Kyllä tässä tulee välillä hiki. Se on ihan kivaa, Saimi kertoo.

– Varsinkin ylämäissä tulee kunnolla kuuma, Olivia lisää.

Tasapaino ja motoriikka kehittyy

Kouluissa kruisailuilmiö on pantu merkille. Liikunnanopettaja Ida Hölttä ottaa sen vastaan positiivisin mielin.

– Liikunta on vähentynyt lasten ja nuorten keskuudessa ja kuitenkin se 1-2 tuntia päivässä olisi suositus kaikenlaista liikuntaa olla. Uskon, että tämä vastaa osaltaan tähän liikkumattomuuteen.

Kaikki arki- ja hyötyliikunta on Höltän mukaan lapsille hyödyksi. Kruisailu opettaa myös lapselle tärkeitä taitoja.

– Kyllä se kehittää etenkin lapsen tasapainoa ja muitakin motorisia taitoja, Hölttä kertoo.

Kypärättä kulkevat kruisailijat kuitenkin huolestuttavat liikunnanopettajaa. Hänen mielestään kouluissa tulisi kannustaa turvallisuuteen ja kypärän käyttöön. Myös vanhempien tulisi kiinnittää kypärän käyttöön huomiota.

– Mieluusti näkisi niitä kypäriä ja muitakin suojavarusteita ihan niin kuin rullalautaillessa tai rullaluistellessa. Kyllä siinä vauhti voi kasvaa tuolla kruiserillakin aika kovaksi.