Multiin maanantaina? Alan yrittäjä suosisi arkihautausta, omaiset eivät

Vainajien siunaamiset ovat siirtyneet yhä enemmän viikonlopuilta arkipäiville. Esimerkiksi hautausalan yrittäjille tämä sopii mainiosti. Omaisille arkihautajaiset sen sijaan voivat olla ongelma.

Jämsässä järjestettiin Keski-Suomen ensimmäinen arkunkantajakoulutus. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Torniossa hautaus- ja kukka-alalla ei ole joudettu viime aikoina vapaita pitämään, kun hautajaisia on lauantaina ja sunnuntaina eikä viikollakaan voi toimistoa pitää kiinni.

Hautajaiset ovat herkkä ja suruntäyteinen hetki omaisille, mutta hautausalan yrittäjille ne ovat työtehtävä. Kun työt osuvat sunnuntaille, se näkyy nopeasti kohonneina palkkakustannuksina alan yrityksissä.

Esimerkiksi kukkakauppias ei voi siirtää sunnutailisiä kukkalaitteen hintaan.

– Tämä on meille suuri ongelma, joka aiheuttaa lisää kustannuksia. Meillä täytyy sunnuntaisin olla henkilö toimittamassa kukat kirkolle, sanoo kukkakauppias Kaisu Väisänen.

Henkilö, jolle hautajaiset tulee kohdalle kerran kymmenessä vuodessa, ei osaa ajatella, että meillä se on jokaviikkoista.

Kaisu Väisänen

Sunnuntai olisi ainoa vapaapäivä

Yrittäjää harmittaa myös se, että sunnuntaihautajaiset vievät usein ainoan mahdollisuuden viikkolepoon.

– Henkilö, jolle hautajaiset tulee kohdalle kerran kymmenessä vuodessa, ei osaa ajatella, että meillä se on jokaviikkoista. Omaiset eivät osaa sitä ajatella, Väisänen kertoo.

Kukkakauppaa ei voi pistää arkipäivänäkään kiinni, koska asiakkaat hakevat kukkia ja kuormia tulee lähes päivittäin. Myös hautaustoimiston pitää olla aina auki.

– Me olemme täällä kaikki arkipäivät eli me ollaan niin sanotusti aina auki. Sunnuntaipäivänä voisi olla helpoin järjestää pieni hengitystauko, mutta nyt siihen ei ole mahdollisuutta, sanoo torniolainen hautausalan yrittäjä Maria Keskimaunu.

Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius sanoo omana mielipiteenään, että jos seurakunta mahdollistaa ja omaiset haluavat hautajaiset sunnuntaille, niin hautaustoimiston tehtävänä on toteuttaa toive.

– Omaisten on puolestaan mukisematta hyväksyttävä kalliimpi lasku sunnuntaipäivältä ja lasku on hyvä käydä etukäteen läpi, Forsius sanoo.

Sunnuntaihautausten taustalla pitkä perinne

Sunnuntaina hautaamisessa on taustalla vanha perinne. Nykymaailma pyörii taukoamatta ja hautajaisia järjestetään paljon arkipäivinä.

Osa omaisista haluaa hautajaiset kuitenkin edelleen sunnuntaille. Monelle esimerkiksi pitkän matkan takaa tulevalle viikonloppu on ainoa mahdollisuus päästä siunaustilaisuuteen paikalle. Arkivapaat eivät aina järjesty ongelmitta.

Jos vaihtoehtona on perjantai tai torstai, niin varmasti silloin sunnuntai on parempi vaihtoehto. Ihmisillä on enemmän aikaa olla mukana tässä tärkeässä hetkessä.

Martti Puontila

Torniossa yrittäjät katsovat kuitenkin, että osaltaan sunnuntaitöiden lisääntyminen johtuu nykyisestä kirkkoherrasta.

Kirkkoherra Martti Puontila sanoo, että sunnuntaita ei omaisille suositella, mutta heidän toiveitaan kuunnellaan. Joskus on aivan pakkotilanne.

– Aika usein on niin paljon hautauksia, että sunnuntaitkin pitää ottaa käyttöön. Kaikki ymmärtävät, että kovin pitkään ei voi odotella.

Joskus syynä sunnuntaisiunaukseen voi olla se, että omaiset toivovat tiettyä pappia ja hänen aikatauluunsa sopii vain sunnuntai. Kirkkoherra myöntää, että sunnuntai on hänelle mieluinen hautajaispäivä.

– Jos vaihtoehtona on perjantai tai torstai, niin varmasti silloin sunnuntai ja pyhä on parempi vaihtoehto. Ihmisillä on silloin enemmän aikaa olla mukana tässä tärkeässä hetkessä, Puontila sanoo.