Myskihärkänaaras tekee seuraa Ranuan poikamieshärälle

Ranuan eläinpuistossa poikamiehenä elellyt myskihärkä Max sai viime viikolla seuraa. Kööpenhaminan eläintarhasta haettiin Ranualle 2-vuotias Bodil-niminen naaras.

myskihärkä
Myskihärkänaaras tekee seuraa eläinpuistossa jo asuvalle härälle.
Ranuan eläinpuisto

Bodilin yli 1800 kilometrin matka Ranualle meni hyvin, kerrotaan Ranuan eläinpuistosta. Suurin huolenaihe arktisiin oloihin tottuneen myskihärän kuljetuksessa on lämpötila, jota seurattiinkin matkan aikana tarkasti kuljetuslaatikkoon asennetun anturin välityksellä.

Ranualle saavuttuaan nuori myskihärkänaaras tutki aitaustaan ja etsiytyi sitten ruoan ääreen. Eläinten tuontiin ulkomailta liittyy aina terveystarkastuksia ja -testauksia, joten härkäparin samaan aitaukseen pääsy vaatii järjestelyjä.

Ennen syksyn kiima-aikaa ”nuoripari” on tarkoitus esitellä toisilleen ja toiveissa on tietysti pikkuisen myskihärkäkilin syntymä vuoden kuluttua keväällä.

Hartaasti haettu kumppani Maxille

Vuohieläimiin kuuluva myskihärkä on uhanalainen laji, jonka tulevaisuuteen luonnossa vaikuttaa ilmaston lämpeneminen, kerrotaan eläinpuiston tiedotteessa. Myskihärkiä varten onkin Euroopan eläintarhojen liitossa perustettu suojelu- ja lisäännyttämisohjelma, jonka tanskalainen koordinaattori valitsi Bodilin Maxille puolisoksi.

Eurooppalaisissa eläintarhoissa on alle 80 myskihärkää noin 20 tarhassa, joten Max joutui odottamaan vuosia sopivaa naarasta, joka ei olisi sille liian läheistä sukua. Myskihärkänaaraat ovat sukukypsiä 2-vuotiaina. Niiden kiima-aika on syksyllä ja jälkeläiset syntyvät seuraavana keväänä 250 vuorokauden kantoajan jälkeen.