Ranuan myskihärkäherra sai naisseuraa

Ranuan eläinpuistossa poikamiehenä elellyt myskihärkä Max on saanut seuraa. Kööpenhaminan eläintarhasta haettiin Ranualle viime viikolla 2-vuotias myskihärkänaaras Bodil.

myskihärkä
Myskihärkä Bodil
Ranuan eläintarha

Ranuan eläinpuiston mukaan yli 1 800 km:n matka Ranualle meni Bodililta hyvin. Suurin huolenaihe arktisiin oloihin tottuneen myskihärän kuljetuksessa on lämpötila, jota seurattiinkin matkan aikana kuljetuslaatikkoon asennetun anturin välityksellä.

Bodil otti kuljetuksen rauhallisesti ja jopa söi heinää pidemmillä pysähdyksillä. Ranualle saavuttua nuori myskihärkänaaras tutki aitaustaan ja etsiytyi sitten taas ruoan ääreen.

Max ja Bodil eivät päässeet vielä samaan aitaukseen, sillä Bodilin on ensin läpäistävä terveystarkastukset. ”Nuoripari” on tarkoitus esitellä toisilleen ennen syksyn kiima-aikaa, ja toiveissa on tietysti pikkuisen myskihärkäkilin syntymä vuoden kuluttua keväällä.

Vuohieläimiin kuuluva myskihärkä on uhanalainen laji, jonka tulevaisuuteen luonnossa vaikuttaa ilmaston lämpeneminen. Euroopan eläintarhojen liitto on perustanut myskihärkiä varten suojelu- ja lisäännyttämisohjelman, jonka tanskalainen koordinaattori valitsi Bodilin Maxille puolisoksi.

Eurooppalaisissa eläintarhoissa on alle 80 myskihärkää noin 20 tarhassa, joten Max joutui odottamaan vuosia sopivaa naarasta, joka ei olisi sille liian läheistä sukua.

Myskihärkänaaraat ovat sukukypsiä 2-vuotiaina. Niiden kiima-aika on syksyllä, ja jälkeläiset syntyvät seuraavana keväänä.