Hyppää sisältöön

Terrori-iskusta selvinnyt pilapiirtäjä Luz jättää Charlie Hebdon: "Jatkaminen kävi liian raskaaksi"

Luz eli Renald Luzier on työskennellyt satiirilehdessä vuodesta 1992 lähtien. Hän muun muassa piirsi kansikuvan ensimmäiseen terrori-iskun jälkeen ilmestyneeseen numeroon.

Renald Luzier tammikuussa 2015. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Ranskalaista satiirilehteä Charlie Hebdoa vastaan tammikuussa tehdystä terrori-iskusta selvinnyt pilapiirtäjä Renald Luzier eli Luz jättää työnsä. Hän perustelee lähtöään sillä, että jatkaminen lehdessä on käynyt liian raskaaksi.

Luz ilmoitti päätöksestään Liberation-lehden haastattelussa. Hän kertoo, että kyse on hyvin henkilökohtaisesta päätöksestä.

– Jokaisen numeron tekeminen oli kidutusta, koska muita ei enää ole, Luz sanoo ja kuvaa unettomia öitä, joina pohti, mitä iskussa kuolleet olisivat tehneet.

Charlie Hebdon toimitiloihin Pariisissa tehdyssä terrori-iskussa kuoli 12 ihmistä, joista kahdeksan oli lehden toimituksen jäseniä. Joukossa oli muun muassa päätoimittaja Stephane Charbonnier sekä pilapiirtäjät Georges Wolinski ja Jean Cabut.

Luz sanoo myös inspiraation löytymisen olevan huolena. Hän kertoo lisäksi kyllästyneensä sankarin asemaan, joka tarkoittaa, että jokainen hänen liikkeensä nostattaa otsikoita.

– Emme ole sankareita, emme koskaan olleet emmekä koskaan halunneet olla, hän sanoo.

Charlie Hebdon palkkalistoilla vuodesta 1992

Luz on työskennellyt Charlie Hebdossa vuodesta 1992 lähtien. Hän jättää työnsä syyskuussa. Luz kertoo ajatelleensa lähtöä jo pitkään, mutta jatkaneensa solidaarisuudesta muita kohtaan.

Luz piirisi muun muassa kansikuvan ensimmäiseen terrori-iskun jälkeen ilmestyneeseen Charlie Hebdon numeroon. Kuvassa profeetta Muhammed pitelee kylttiä, jossa lukee "Je suis Charlie". Muhammedin yläpuolella lukee "tout est pardonné" eli suomeksi "kaikki on annettu anteeksi

Luz kertoi vastikään, ettei piirrä enää pilapiirroksia profeetta Muhammedista, koska on saanut aiheesta tarpeekseen. Terrori-iskun kimmokkeena olivat lehden julkaisemat pilakuvat profeetasta.

Luz on poliisin suojeluksessa, kuten muutkin iskusta selviytyneet lehden työntekijät.