1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erottuminen, taktikointi ja tuuri – viisumenestys on monen asian summa

Tiistai-illalla selviää, pääseekö Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan nimipäivät semifinaalista finaaliin. Viisumenestykseen vaikuttaa monta asiaa, joista yksi ainakin on PKN:llä hallussa: erottuminen muista.

Kuva: Georg Hochmunth / EPA

Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät jakaa mielipiteet. Heitä on jossain veikkailtu jopa voittajiksi, mutta osa ihmisistä on myös sitä mieltä, että Suomi nolaa itsensä kun lähettää viisuedustajaksi kehitysvammaisten punkbändin.

Yliopistonlehtori Yrjö Heinonen Turun yliopistosta arvioi, että jokainen osallistujamaa miettii taktikointia kisan jossain vaiheessa.

– Voidaan taktikoida jo siinä vaiheessa, kun valitaan kappaleiden tekijöitä ja esittäjiä. Taktikoidaan myös sillä, että millä kielellä ja genrellä kisaan lähdetään, Heinonen sanoo.

Erottuminen ei nykyään tarkoita pelkästään musiikkia. Nykyään siihen liittyy entistä enemmän visuaalista esillepanoa.

Yrjö Heinonen

Suomen voitokas Lordin esitys vuonna 2006 erottui harvinaisemmalla hirviörock-genrellään muista. Myös tämän vuoden punkesitys on harvinainen euroviisugenre. Heinosen mielestä erottuminen on tärkeää.

– Erottuminen ei nykyään tarkoita pelkästään musiikkia. Nykyään siihen liittyy entistä enemmän visuaalista esillepanoa.

Heinonen nostaa esimerkiksi viime vuoden voittajan, Conchita Wurstin, joka erottui parrakkaana naisena muista.

– Pertti Kurikan Nimipäivät erottuvat tänä vuonna kehitysvammaisuudellaan. Erottuminen on tärkeää ja erottua voi monella tavalla.

Erottuminen voi Heinosen mukaan olla silti myös negatiivinen asia.

– Suomi on monta kertaa erottunut negatiivisessa mielessä muista, esimerkiksi perinteisellä iskelmällä, Heinonen hymähtää.

PKN käy kisaan rohkeasti suomen kielellä

Pertti Kurikan Nimipäivien kilpailukappale lauletaan suomeksi. Kappale on ainoa kappale tiistain semifinaalissa, jota ei esitetä englannin kielellä.

Kieli voi olla ongelma. 2000-luvulla vain yksi ei-englanninkielinen kappale vienyt voiton.

Yrjö Heinonen

– Kieli voi olla ongelma. 2000-luvulla vain yksi ei-englanninkielinen kappale vienyt voiton. Näen kyllä, että PKN:llä on mahdollisuus, koska he erottuvat muilla tekijöillä niin vahvasti muista.

Kilpailukappaleessa on Heinosen mielestä menestymisen aineksia.

– He soittavat pahuksen hyvää punkkia! Heinonen toteaa.

Pertti Kurikan Nimipäivät kilpailee tänään Euroviisujen 1. semifinaalissa. Kilpailua voi seurata Yle TV2:lla, Areenassa ja Radio Suomessa klo 22 alkaen.