Yliopisto tutki: Kaasuautoilla kaupungin päästöt minimiin

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuottaman tutkimuksen mukaan suurimmat päästöt syntyvät muun muassa tieliikenteestä ja lämmityksestä. Kaupungin päästöt voi saada kuriin kaasuautoilun ja asumisen energiaratkaisuja muuttamalla.

kaasuautot
Biokaasun tankkausasema.
Matti Myller / Yle

Lappeenranta pyrkii vähentämään hiilidioksidipäästöjä vuoden 2007 tasosta 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimus selvitti, miten Lappeenrannan alueen päästöt voitaisiin minimoida. Tutkimustuloksen mukaan alueen suurimmat päästöt syntyvät sähkönkulutuksesta, tieliikenteestä ja lämmityksestä.

Kaasuautolla säästöjä päästöissä ja taloudessa

Tieliikenteen aiheuttamia päästöjä voi tutkimuksen mukaan vähentää kaasuautoilua lisäämällä. Tutkimuksen projektipäällikkön ja ympäristötekniikan opiskelijan Aleksi Ikosen mukaan kaasuauto on myös kustannustehokas vaihtoehto. Myös tavallisen bensiinikäyttöisen auton voi nimittäin muuntaa kaasukäyttöiseksi.

– Paljon ajaville kaasuautomuunnos maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa ja koko tämän ajan se on pienentänyt päästöjä, Ikonen toteaa.

Kaasuautoista voi Ikosen mukaan hyötyä myös yritykset.

– Siinä on liiketoimintarako biokaasun tuotannossa, jakelussa sekä autojen kaasumuunnoksessa. Siinä on kasvupotentiaalia kohtalaisesti Etelä-Karjalan alueella ja koko Suomessa.

"Tulee tehdä talolle sopivin ratkaisu"

Asuntojen lämmityksessä voi tutkimuksen mukaan säästää etenkin öljylämmityksen korvaamisella muilla lämmitysjärjestelmillä. Kaikkein vähäpäästöisimmäksi lämmitysmuodoksi osoittautuivat pelletit, mutta niiden kustannukset ovat suhteellisen suuret muihin energiamuotoihin verrattuna. Myös ilmalämpöpumppu pääsi päästölukemissaan miltei pellettien tasolle. Ilmalämpöpumppu on myös hinnaltaan huomattavasti huokeampi lämmitysmuoto.

– Näissä energiamuunnoksissa tulee toki tehdä talolle sopivin ratkaisu, Ikonen muistuttaa.

Lappeenrannan kaupunki voi Ikosen mukaan tehdä selvityksen perusteella suosituksia ja säädöksiä vähäpäästöiseen autoiluun ja asuntojen lämmitykseen.

– Näiden suositukset auttavat sitten yksittäistä kansalaista löytämään tietoa aiheesta.