Peliriippuvuus on päihdekyselyjen sokea piste – monella koululaisella on kavereita vain virtuaalisesti

Peruskoululaisten päihdekysely paljasti asiantuntijalle pysäyttävän tiedon: osalla nuorista ei ole minkäänlaisia kontakteja samanikäisiin nuoriin koulun ulkopuolella. Kaverina voi olla vain pelikonsoli tai kännykkä.

Kotimaa
Anonyymi nuori pelaa kännykkäpeliä.
Antti Heikinmatti / Yle

Ole kiinnostunut lapsesi pelimaailmasta, tämän neuvon antaa vanhemmille nuorten päihdetyöntekijä Piia Bimberg Tornion A-klinikalta.

Se on vanhemmuuteen kuuluvaa välittämistä, mutta näin vanhempi myös oppii tietämään, mitä peleissä tapahtuu ja ovatko ne lapsen ikään sopivia.

Meillä on iso osa nuoria, joilla ei ole lainkaan sosiaalisia kontakteja koulun ulkopuolella.

Pia Bimberg

Meri-Lapin yläasteikäisille tehdyssä päihdekyselyssä kävi ilmi, että nuoret pelaavat yhä enemmän tietokoneilla, pelikonsoleilla ja älypuhelimilla. Miten paljon, siitä ei ole kenellekään tarkkaa kuvaa.

– Meillä on iso osa nuoria, joilla ei ole lainkaan sosiaalisia kontakteja koulun ulkopuolella. Emme tiedä, viettävätkö nämä nuoret aikaa pelikoneella ja mikä on tilanne kotona. Tästä täytyy haastaa vanhempia, sillä lasten ja nuorten täytyy kulkea vielä harrastuksissa ja tavata kavereita, painottaa Bimberg.

Nuorten kanssa toimivat tahot jäivät pohtimaan viimeisimmän päihdekyselyn jälkeen, olisiko pelaamisesta ja älylaitteiden käytöstä kysyttävä nuorilta jatkossa aiempaa enemmän.

Esimerkiksi Torniossa seitsemän prosenttia nuorista ilmoitti, että he eivät tapaa kavereita vapaa-aikanaan. Toisaalta nuoret eivät koe ongelmallisena esimerkiksi jatkuvaa älypuhelimen käyttöä.

Kaveripiiri voi löytyä pelien kautta

Vanhempien keinot suitsia lasten pelaamista ovat vanhoja tuttuja: pidetään laite näkyvillä yhteisissä tiloissa, sovitaan peliajoista ja säännöistä, puututaan tarvittaessa ja kannustetaan muihinkin harrastuksiin.

On nuoria, joilla on hankaluuksia olla kasvotusten muiden ihmisten kanssa. Pelimaailmasta voi löytyä samanhenkistä seuraa, kavereita.

Pia Bimberg

Bimbergin mukaan liian herkästi kuulee vanhempien sanovan, että pelaamiseen tai kännykän kanssa värkkäämiseen on mahdotonta puuttua, mutta näin se ei ole. Vanhempi voi takavarikoida laitteen tai ottaa kännykän itselleen.

Jos tästä pelaamisen rajoittamisesta aiheutuu hallitsemattomia kiukunpuuskia, on pelaaminen ongelma. Bimbergin mukaan pelaamisessa on paljon hyviä asioita, mutta jos se vie lapsen tai nuoren kaiken mielenkiinnon ja ajan, on syytä huolestua.

– On nuoria, joilla on hankaluuksia olla kasvotusten muiden ihmisten kanssa. Pelimaailmasta voi löytyä samanhenkistä seuraa, kavereita, joten on peleillä tämäkin puoli, sanoo Bimberg.