Miesten olohuone Tampereella sai tunnustuksen hyvinvoinnin edistämisestä

Raha-automaattiyhdistys RAY on palkinnut kolme järjestöä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Vaikuttavaa! -tunnustuksen saajista yksi on tamperelainen Miesten kansalaistalo Mattila. Sen toiminnan taustalla on Setlementtiyhdistys Naapuri ry.

ilmiöt
ukot sahojen, kitin ym. kanssa
Mauri Tikkamäki/Yle

Tampereen Laukontorin laidalla toimivaa miesten kansalaistalo Mattilaa voidaan sanoa miesten olohuoneeksi. Toiminnassa on mukana aktiivisesti noin sata miestä.

Mattilan miehistä suunnilleen puolet on kantasuomalaisia, puolet on kotoisin muista maista. Mattila ei kuitenkaan kotouta tai kuntouta, vaan tekee miestyötä.

Tekemistä ja keskustelua

Oleellista on joukkoon kuuluminen ja ajatusten vaihto.

Muualta tulleet arvioivat, että esimerkiksi suomen kielen taito on kehittynyt talon toimintaan osallistumalla. Samoin kantasuomalaisiin tutustuminen käy Mattilassa helpommin kuin jossain muualla. Myös paikan alkoholittomuus on monelle suuri plussa.

Me ollaan saatu puhetta miesten välille. Ja tavallaan sitä miehenä olemisen pohtimista, välillä maailman parantamista.

Toimintamuotoja on monia, luontoretkistä peli-iltoihin ja puukäsitöihin. Mikko Kiio on perustanut taloon nikkarinurkan, joka ei ole suuren suuri, mutta sisältää perustyökalut:

– Tämä ruuvipenkki on sen sydän ja täällä laatikossa ja kaapissa on työkaluja. Tämmöinen pitäisi olla joka miehen kotona.

Eikä pelkästään miehen, sillä samantapaisia Mikko on rakentanut myös esimerkiksi päiväkoteihin.

Vaikuttavaa!

Jukka Tukia on Mattilassa eräänlainen työnjohtaja. Hänen mukaansa talossa on onnistuttu ainakin keskusteluyhteyksien luomisessa.

– Me ollaan saatu puhetta miesten välille. Ja tavallaan sitä miehenä olemisen pohtimista, välillä maailman parantamista.

Yksi hienoimpia asioita Mattilassa on Jukan mielestä keskinäinen kunnioitus ja sen ymmärtäminen, että ihmisillä on erilaisia mielipiteitä.

Muut RAY:n tunnustuksen saajat ovat Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry sekä Suomen Merimieskirkko ry. Ehdokkaita oli lähes tuhat. Valintaperusteisiin kuului mm., miten avustusrahat on käytetty ja miten avunsaaja on toiminnan kokenut - siis kuinka vaikuttavaa työ on ollut.