1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Venäläinen tv-toimittaja hehkuttaa Pertti Kurikan Nimipäiviä – 12 points!

Yhtyeen Wienissä tekemissä haastatteluissa kehitysvammaisuus on noussut esiin yllättävän vähän.

Pertti Kurikka.

Tiistaina illalla selviää, pääseekö Suomi ja Pertti Kurikan Nimipäivät lauantain Euroviisujen finaaliin. Bändi on saanut Wienissä hyvän vastaanoton.

– Bändi sai avajaisissa paljon aplodeja ja jopa viisufaneilta, joista etukäteen sanottiin, että he ovat vastahakoisia bändin suhteen, kertoo yhtyeen manageri Teuvo Merkkiniemi.

Bändi on tehnyt viisuissa haastatteluja kymmenittäin. Toimittajat ovat kysyneet samoja kysymyksiä, jotka ovat käsitelleet lähinnä musiikkia. Kehitysvammaisuus on ollut esillä yllättävän vähän.

– Mun mielestä hyvä juttu, että pysytään tässä ytimessä niin paljon kuin voidaan eli musiikissa ja taiteessa. Sitähän tänne ollaan tultu tekemään, Merkkiniemi sanoo.

Kukaan ei uskonut Lordinkaan voittoon

Pertti Kurikan Nimipäivät on kiinnostanut pitkältä Länsi-Euroopan medioita. Onkin arvailtu, saako kehitysvammaisten yhtye pisteitä lainkaan Itä-Euroopasta.

Bändiä haastatelleen Venäjän Ykköskanavan toimittajan Andrei Malahovin mielestä kehitysvammaisuuden esiin nostaminen Euroviisuissa on erittäin tärkeää.

– Joka vuosi Euroviisuissa on erityinen sanoma maailmalle. Tänä vuonna se viesti on ollut kehitysvammaisuus. Meidän pitää kohdella heitä tasavertaisesti. Ja Suomen kappale on juuri sitä, mistä tässä on kyse.

Suomen sijoittumista kisassa on ollut vaikea arvella. Malahov liputtaa Suomen voiton puolesta. Hän muistuttaa, että eihän kukaan uskonut Lordinkaan voittoon vasta kun pisteitä alettiin laskea.

– 12 points to Finland!, Malahov hihkaisee.

Antoisaa ja rankkaa

Euroviisuissa meno on hektistä ja päivät pitkiä. Pertti Kurikan Nimipäivät on nauttinut saamastaan huomiosta, mutta myös väsymys painaa.

Laulaja Kari Aalto sanoo, että välillä kiire ärsyttää. Ja kysymykseen, kuinka paljon väsyttää, tulee napakka vastaus.

– Aika paljon.

Pertti Kurikka toivoo, että yhtye pääsee lauantain finaaliin.

– Sitten mä oon erittäin tyytyväinen ja iloinen tästä asiasta.

Kuka voittaa?

– Me! Suomi voittaa!