Yksi klikki ja maine meni – Kankaanniemi leimasi itsensä

Toimi Kankaanniemen seksiviesteissä viestittäjän julkikuva ja teot ovat jyrkässä ristiriidassa. Ristiriita saattaa rapauttaa Kankaanniemen maineen pitkäksi aikaa.

Toimi Kankaanniemi. Kuva: Yle

Keskisuomalainen kertoi Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemen lähetelleen Facebookissa seksiviestejä naisille. Viestittely saa tuomion jyväskyläläisiltä.

– Todella mautonta ja härskiä. Nämä kuvittelevat, että eivät jää kiinni, ja on todella hyvä että nämä paljastuvat. Omalta kohdaltani Kankaanniemen uskottavuus meni täysin, sanoo jyväskyläläisnainen.

– Olisin toivonut, että tämä asia ei olisi tullut julki. Nämä ovat perheen sisäisiä asioita, ja siellä ne pitäisi puida, sanoo mieshaastateltava.

– Tuntuu vähän omituiselta, että ikäihminen rupeaa tuollaista tekemään. Se peilaa pitkään, ura voi olla katkolla. Tällaiset pitää tuoda julkisuuteen, toteaa naishaastateltava.

– Aika typerään meni niinkin viisas mies. Kyllä tästä luotettavuus kärsii, pohtii mieshaastateltava.

Maine ja arvostus menivät

Kankaanniemi on pitkän linjan poliitikko, entinen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja ja ministeri. Hänen julkikuvansa ja kohuviestinsä ovatkin jyrkässä ristiriidassa.

Pitkään politiikkaa seurannut ja itsekin mukana ollut Risto Rönnberg arvioi, että tapaus leimaa Kankaanniemen.

– Ilman muuta. Maine ja arvostus hankitaan pitkällä työllä, mutta se voidaan yhdellä Facebook -päivityksellä pyyhkiä pois, hän sanoo.

Rönnberg pitää tapausta surullisena.

– Onhan tämä vähän masentavaa. Ihmisellä, joka on saanut ison luottamuksen äänestäjiltä, ei olekaan arvostelukykyä omissa asioissaan. On selvää, että jos ei pysty omia asioitaan hoitamaan, ei ole mitään asiaa esimerkiksi ministerin pallille, hän sanoo.

Moka muistetaan

Rönnbergin mielestä Kankaanniemen viestittelyn saama julkisuus ei myöskään ole suhteetonta.

– Tapaus on tämänlaatuisista aika iso moka. Samaa lajia kuin kikkelikortti toistakymmentä vuotta sitten, ja sekin muistetaan edelleen. Tällainen vaikuttaa henkilön arvostukseen, ja arvovallalla vaikuttaminen tulee vaikeaksi, Rönnberg arvioi.

– Päättäjien täytyy myös olla valmiita siihen, että heidän asioitaan kaivellaan. On ihan oikein, että tällainen arvostelukyvyn puute tulee julki, hän jatkaa.

Rönnberg arvioi, että jos asia olisi ollut äänestäjien tiedossa ennen vaaleja, äänestystuloskin olisi voinut olla toinen.

– Kankaanniemi sai tuhansia ääniä, ja siinä äänestäjien joukossa on paljon todella pettyneitä ihmisiä, hän sanoo.

Haastattelut tekivät Marja Roiha ja Heli Kaski.