Pisama, kesakko vai maksaläiskä: mitkä näistä sinun ihoasi koristavat?

Ihon pilkuilla on monta nimeä, ja kesakot, pisamat ja luomet menevät käytössä iloisesti sekaisin. Perussääntö on, että lapsilla on vain pisamia ja luomia, ja muut kuviot melasmista maksaläikkiin ja kesakoihin ilmestyvät vasta aikuisena.

terveys
Kuvan pojalla on kasvoissaan pisamia.
Kuvan pojalla on kasvoissaan pisamia. Pisamat ja ylähuuliin tyypillisesti tuleva melasma ovat pigmenttiä ihon päällä, kesakoissa ja maksaläiskissä pigmenttisoluja on enemmän ja syvemmällä. Bas Czerwinski / EPA

Ihon, silmien ja hiusten väri on peräisin elimistön tuottamasta melaniinista. Ihonvärin lisäksi auringon, hormonien ja muiden ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta ihoon syntyy monenlaisia melaniinin merkkejä, joille on olemassa omat nimensä.

Pisama on katoavainen

Teerenpilkut tai pisamat ovat pieniä, ne ilmestyvät ja tummuvat auringon vaikutuksesta, ja haalistuvat tai katoavat kokonaan talvella. Pisamien pigmentti eli melaniini syntyy uv-säteilyn vaikutuksesta ihon päälle, kuten rusketus. Kun uv-säteily lakkaa, melaniinia ei synny ja pisama katoaa.

Pisamia on eniten lapsilla: teini-iässä pisamat alkavat haalistua, kun eumelaniinin tuotanto lisääntyy. Pikkulasten iho on myös herkempi palamiselle.

– Pisamien katoaminen liittyy luonnolliseen ihon kypsymisprosessiin, uusia pisamia ei yleensä tule yli parikymppisille, arvioi HUS:n ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.

"Pisamageeni" voi myös lakata vaikuttamasta kesken kaiken. Näin käy usein, kun perimältään punatukkaisen lapsen hiukset aikuisena tummenevat ja pisamat katoavat.

– Geenejä sammuu ja menee päälle jatkuvasti ihmisen eri kehitysvaiheissa sitä mukaa, mihin geenituotteita tarvitaan, toteaa perinnöllisyystieteen professori Tapio Palva Helsingin yliopistosta.

Melaniinia on kolmea eri tyyppiä: jos solusi erittävät keltaista ja vaaleaa feomelaniinia ja punaista trikokromia, olet todennäköisesti vaalea ja pisamainen, jos eumelaniinia, hiuksesi ja ihosi on ruskeaan vivahtava tai tumma, eikä sinulla ole kovinkaan paljon pisamia. Pisamien kadotessa punaisen melaniinin tuottajageenit vaimenevat ja ruskea melaniini jää aktiviiseksi.

Pisama ja kesakko.
Yle Uutisgrafiikka

Ryppyjen keskeltä ei pisama näy

Iholiiton toiminnanjohtajan Sirpa Pajusen mukaan pisamien katoamiselle on arkisempikin syy: rypyt. Epätasaisessa ihosta eivät pisamat erotu.

– Mitä iäkkäämpi iho, sitä enemmän pinnan sarveiskerroksia. Solut järjestäytyvät uudelleen, ihosoluja nousee pystyyn ja iho muuttuu karheammaksi. Pisamia on vaikeampi huomata kuin sileältä iholta.

Samoilla linjoilla on HUS:n Bouchard: myös ihon väri muuttuu epätasaisemmaksi iän myötä.

Ihotyypit jaotellaan auringon sietokyvyn mukaan ns. Fitzpatrickin asteikolla kuuteen ryhmään, joista 1 palaa herkimmin ja 6 kestää aurinkoa parhaiten. 1-tyypin iho vaalea ja usein pisamainen, 6 erittäin tumma tai musta. Pajusen mukaan hyvin ruskettuvien ei kannata tuudittautua virheelliseen turvallisuudentunteeseen, sillä aurinko vanhentaa useimpia ihotyyppejä ruskettumisesta huolimatta.

– Ihon vanhenemisen kannalta oleellista on kokonaisaltistus auringolle, ei se ruskettuuko vai ei, Pajunen summaa.

Kesakko onkin maksaläiskä

Jos pisamia muistuttavia pilkkuja ilmestyy parikymppisenä tai sen jälkeen, kyse on yleensä kesakoista. Kummatkin ovat vaarattomia.

Kesakko on olemukseltaan lähempänä maksaläiskää kuin pisamaa, sillä kummassakin pigmenttiä tuottavien solujen eli melanosyyttien määrä on lisääntynyt auringon vaikutuksesta. Pisamassa pigmenttisolujen määrä taas on sama kuin muualla ihossa, mutta solut tuottavat tavallista enemmän melaniinia.

Maksaläiskä.
MaksaläiskäInvertzoo / Wikimedia Commons BY-SA 4.0

– Kesakkoja voi olla nuorilla aikuisilla, ne ovat pisamia tummempaa, pinnallista pigmenttiä, joka kehittyy parikymppisenä. Kesakko ei ole paksumpi tai syvempi kuin muu iho, mutta melanosyytit ovat lisääntyneet ihon tyvikerroksessa, toteaa HUS:n Laura Bouchard.

Maksaläiskä eli lentigo on kuin iso tahran muotoinen kesakko. Niitä on harvoin alle 50-vuotiailla, sillä ne vaativat kehittyäkseen pitkän altistuksen auringolle.

– Maksaläiskä on epäsymmetrinen, ja niitä voi olla missä tahansa iholla, johon aurinko on paljon paistanut, toteaa HUS:n Laura Bouchard.

Melasma tekee viirun ylähuuleen

Myös melasmasta puhutaan joskus maksaläiskänä, vaikka se on läheisempää sukua pisamalle. Pisamissa ja melasmassa melaniinin tuotanto on lisääntynyt ilman että melanosyyttien määrä olisi lisääntynyt. Melasma ei kuitenkaan liity punapäisyyteen, kuten pisama, ja niitä voi tulla aikaisemmin kuin maksaläiskiä, noin 30-vuotiaasta asti.

Maksaläiskä on nimensa mukaan läiskä, melasma on usein viiru huulen päällä (siirryt toiseen palveluun).

– Melasmat sijaitsevat symmetrisesti ylähuulien ja otsan alueella, Bouchard kuvailee.

Muusta pilkkuporukasta melasmat poikkeavat siksi, koska ne ovat pääosin hormonitoiminnan aiheuttamia eli ovat tyypillisiä raskaana olevilla ja e-pillereitä syövillä naisilla. Niiden muodostumiseen ei tarvita pitkää valoaltistusta, kuten maksaläiskien.

– Maksaläiskistä ja melasmoista on vaikea päästä eroon, kannattaa suojata iho aurinkovoiteella, ja vaalentavista voiteista voi olla hyötyä. Bouchard arvioi.

Älä sekoita näitä pisamiin

*Keratosis pilaris, eli talirauhasten sarveistapit *

Luomi