1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viisukatsomoita ympäri Suomen: kehitysvammaiset jännittävät idoliensa menestymistä

#Kohtaamut-kampanja on innostanut kehitysvammaisia ympäri Suomen järjestämään viisukatsomoja sekä tiistaiksi että lauantaiksi. Lahtelainen kehitysvammainen Samu odottaa iltaa innolla ja toteaa, että Pertti Kurikan Nimipäivät saa kyllä voittaa, sillä biisi on ihan hyvä.

Kuva: Georg Hochmunth / EPA

Illalla Euroviisukarsinnoissa kilpaileva kehitysvammaisista koostuva Pertti Kurikan nimipäivät on innostanut kehitysvammaisia ympäri Suomen järjestämään Viisukatsomoja.

Tänään tiistaina katsomoita on järjestetty toistakymmentä. Lauantaiksi katsomoita on tällä hetkellä neljä, mutta Kehitysvammaliiton viestintäjohtaja Anneli Puhakka uskoo, että katsomoita pistetään pystyyn, mikäli Pertti Kurikan Nimipäivät menevät tiistaina semifinaalista finaaliin.

Lahtelainen Ahtialan toimintakeskus on mukana #kohtaamut-kampanjassa kooten yhteen suuren joukon Lahden vammaispalvelujen yksiköiden väkeä lauantaina.

– Mitä nyt on lehdistä lukenut, niin PKN on kyllä herättänyt median kiinnostuksen ja ihmisten myös. Tämä tuo vähän sitä uutta maailmalle, ja nähdään, etteivät kehitysvammaiset sen kummempia ihmisiä ole kuin me muutkaan. Kehitysvamma kalskahtaa sanana korvaan. Miksi pitää puhua kehitysvammaisista ihmisistä, kun tavallisia tallaajia he ovat hekin? miettii päivätoimintakeskuksen ohjaaja Piia Hukkanen.

Viisukatsomoon ovat tulossa jännittämään myös Samu ja Elina, jotka ovat päivätoimintakeskuksen asiakkaita. Samu odottaa iltaa jo kuumeisesti ja toivoo, että paikalle saapuu paljon katsojia. Hän on valmistautunut iltaan.

– Joten kuten. Olen yötä täällä.

Samu on kuullut Aina mun pitää -viisun. Miten PKN:lle tänään käy?

– Voittaa.

Saa voittaa kyllä. Ihan hyvä biisi.

Samu

Ja lauantaina?

– Saa voittaa kyllä. Ihan hyvä biisi.

Luvassa on esimerkiksi euroviisuvisailua ja makkaran paistoa. Pitkään venyvän tulosten laskun takia sekä Elina ja Samu että ohjaajat aikovat jäädä yöksi Ahtialan toimintakeskukseen.

– Tänään katsotaan ehdottomasti semifinaali ja toivotaan, että mennään finaaliin. Lauantailta odotan letkeää meininkiä ja villiä menoa. Toivottavasti saadaan porukka kasaan ja kaikille hyvä olo. Olisi hauskaa, että täällä olisi oikeasti hauskat bileet, hymyilee Hukkanen.

Eurovision laulukilpailujen ensimmäinen semifinaali tänään tiistaina kello 22 alkaen Yle Radio Suomessa ja TV 2:lla.