Airbnb ei vie leipää Lapin hotelliyrittäjien suusta

Majoituspalvelu Airbnb:n suosio kasvaa myös Lapissa. Hotellien kanssa yksityiset eivät kilpaile, Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sanoo.

Kotimaa
Rovaniemeläinen Petteri Putkinen tarjoaa Airbnb-majoitusta perheen kodin vieressä sijaitsevassa saunamökissä.
Rovaniemeläinen Petteri Putkinen tarjoaa majoitusta perheen kodin pihapiirissä sijaitsevassa saunamökissä.Maija-Liisa Juntti / Yle

Yksityisten majoituspalveluja internetissä markkinoivan yhdysvaltalaisen Airbnb:n toiminta on kasvanut maailmalla räjähdysmäisesti. Yhteisölliseksi markkinapaikaksi itseään tituleeraava sivusto tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden ilmoittaa ja etsiä majoituskohteita ympäri maailman. Yritys hoitaa rahaliikenteen ja toimii yhteydenpitokanavana majoittajan ja matkailijan välillä.

Lapissa taas asiakkaat ovat varttuneempia ja varakkaampia ja hakevat enemmän hotelli- ja mökkityyppisiä palveluja

Toimitusjohtaja Ari Vuorentausta, Lapland Hotels.

Lapissa yksityisiä majoituspalveluja Airbnb:n kautta tarjoaa lähes sata jäsentä. Toiminta on keskittynyt Rovaniemelle, jossa on sivuston tietojen mukaan yli 70 majoittajaa. Matkailu- ja ravintolapalvelut Oy:n MaRa:n mukaan Airbnb-majoitustoiminnalle pitäisi kiireesti laatia pelisäännöt.

– Lähtökohta on, että samanlaisessa toiminnassa pitäisi olla samanlaiset säännöt. Lainsäädäntöä ei tällä hetkellä sovelleta koskemaan yksityistä majoituspalvelua. Ainoa kestävä linja on saattaa toiminta sääntelyn piiriin, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Lappi sanoo yhä laajenevan Airbnb - toiminnan vääristävän kilpailua ja että toiminta vaikeuttaa hotelli- ja majoituselinkeinon harjoittamista Suomessa. Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta puolestaan uskoo, että hotellit ja yksityisten tarjoama majoitus palvelevat eri ihmisryhmiä - ainakin Lapissa.

– Luulen, että Airbnb on enemmän nuorten, vähän rajoitetummalla budjetilla matkustavien vaihtoehto. Meillä täällä Lapissa taas asiakkaat ovat vähän varttuneempia ja ehkä varakkaampia ja he hakevat enemmän hotelli- ja mökkityyppisiä palveluja, Vuorentausta toteaa.

Airbnb palvelee yksilöllisyyttä etsivää matkailijaa

Rovaniemellä perheen kodin pihalla sijaitsevassa saunamökissä vieraita majoittava Petteri Putkinen uskoo, että Airbnb - majoitus ei kilpaile hotellien kanssa.

Ilman Airbnb:tä nämä ihmiset eivät välttämättä tulisi Lappiin.

Airbnb-majoittaja Petteri Putkinen

– Ajattelen, että monet meillekin majoittuvista matkailijoista ovat pienemmällä budjetilla matkustavia ihmisiä, jotka eivät ilman tätä mahdollisuutta välttämättä tulisi Lappiin. Hotellien hinnat ovat Rovaniemellä varsinkin sesonkiaikaan todella korkeat, Putkinen pohtii.

Putkisen perhe on majoittanut matkailijoita joulusta 2013 lähtien. Talvisesonkina lakanat vaihtuvat tiuhaan.

– Noin 80 prosenttia vieraista majoittuu joulu-tammikuussa.

Viime talvi oli edelliseen verrattuna huomattavasti hiljaisempi varsinkin venäläismatkailijoiden osalta.

– Venäjän romahdus vaikutti heti, tammikuussa ei ollut kuin yksi venäläisyöpyjä, toisin kuin edellisenä talvena, jolloin venäläisiä majoittujia oli enemmistö.

Petteri Putkinen uskoo, että kohteen valtti on aito puusauna.

– Mainostan kovasti, että puulämmitteinen sauna on paras ja ainoa oikea saunomismuoto Suomessa. Toiset vähän arastelevat aluksi, mutta joulun tienoillakin oli kaksi aasialaista naista, joille lämmitin kerran saunan ja he haluasivat sen jälkeen saunoa joka ilta.

Airbnb houkuttelee ammattimaisempaan välittämiseen

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pitää Airbnb - toimintaa uudenlaisena harmaantalouden muotona ja muistuttaa,että moni majoittaja ei ilmoita palvelun kautta saamaansa tuloa verottajalle. Ammattimaisempi majoitustoiminta sen sijaan on raskaasti säänneltyä ja verotettua. Vaikka Airbnb - palvelu on luotu yksityisiä majoituksen tarjoajia varten, Lappi epäilee, että sivustosta tulee yhä suositumpi myös yrittäjien keskuudessa.

Barcelonassa on jo enemmän Airbnb - huoneita kuin hotellihuoneita.

Toimitusjohtaja Timo Lappi, MaRa

– Kun liikemiehet havaitsevat, että verotuksessa on aukko, sitä aletaan hyödyntämään myös uudentyyppiseen yritystoimintaan.

Erityisen huolestunut Lappi on Airbnb:n halusta saada suomalaisten mökkejä sivustolleen.

– Airbnb ilmoitti, että se haluaa Suomen mökkejä välitykseen. Yritys tarjoaa siis vain markkinointikanavan ja irtisanouttuu muuten toiminnasta.

Lappi löytää myös muita syitä majoitusalan ahdinkoon.

– Osittain ilmiö ja suosio johtuu siitä, että hotellien ja majoitusten hinnat ovat nousseet verotuksen ja muun lainsäädännön seurauksena, eivätkä ihmiset ole valmiita maksamaan.

MaRa teki vuosi sitten työ- ja elinkeinoministeriölle selvityspyynnön Suomen airbnb-toimintaa koskien. Lapin mukaan selvityksellä on kiire koska Airbnb - toiminta kasvaa koko ajan.

– Barcelonassa on jo enemmän Airbnb - huoneita kuin hotellihuoneita, Timo Lappi sanoo.