Näkökulma: Teinisuihku suojaa pahalta, mutta maksaa maltaita

Tavallinen teinisuihku kestää helposti puoli tuntia. Moiseen ruiskutusmaratoniin pystyy harva keski-ikäinen. Sitä ei kestä iho eikä oikein lompakkokaan. Supersuihkulle on kuitenkin hyvä syy, uskoo Yle Satakunnan Soila Ojanen.

suihkut
Soila Ojanen
Yle

Rypistynyt muffinivuoka ja päärynän kara. Nostavat muuten kohtuullisesti verenpainetta, kun kyseinen roskakaksikko nököttää saunan pesuhuoneen pallilla saippuan vieressä. Palli on sentään tällä kertaa seinän vieressä eikä suoraan suihkun alla, kuten joskus. Suihkuun pitää siis ottaa nykyään eväät ja välillä pitää lepuuttaa koipiakin. Eipä siis ihme, että suihku kestää ja kestää. Peseytyminen on nykyään nautinto pitkän kaavan mukaan. Eräs äiti yllättyi huomatessaan teinin uuden saunakaverin: se oli tabletti, jota ei sentään lauteille kiikutettu. Pesuhuoneessa täytyi kuitenkin välillä ruutua väijyä.

Tarina kertoo teinistä, jonka vanhemmat heittivät treeneihin urheiluhallille. Harjoitus olikin peruutettu, eikä herralla ollut kännykkää mukana. Se ei teiniä haitannut, koska pukukopin ovi oli auki. Hän pujahti joukkueen koppiin ja vietti kyytiä odottaen puolitoista tuntia. Se onnistui hyvin - suihkussa.

Superpitkiä suihkuja on melkein vaikea ymmärtää. Kun keski-ikäinen vesilaskunmaksaja suihkuttelee tarkoittaa se nopeaa kastautumista, jonka jälkeen suihku suljetaan. Sitten kouriin saippuaa tai sampoota, jolla vaahdotetaan karvaisemmat paikat. Sen jälkeen tarvitaan enää nopea huuhtelu. Aikaa kuluu nippanappa kolme minuuttia.

Teinillä kaikki on toisin. Suihku kestää ihan iisisti puoli tuntia. Vesi roiskuu. Suihkuhuone täyttyy kuumasta höyrystä. Ja menepä teinin perässä pesulle. Vesi on jotain tulikuuman ja lähes kiehuvan välissä. Kerran minäkin yritin. Seitsemän ja puolen minuutin jälkeen oli kaikki peseytymistoimet tehty pariin kertaan. Tuli vähän tylsää.

Veden valumisesta tulee mieleen vesimittarin lukeminen vilkas liike. Miten ihmeessä teini jaksaa viettää ikuisuuden suihkussa? Kun sitä kysyy teinisuihkujen asiantuntijalta, kaivaa hän vastausta varten esiin kännykän ja sieltä nettihuumorikuvan, joka valistaa suihkun olevan paikan, jossa kuuluu miettiä elämäntarkoitusta. ”Sulla ei taida olla kovin korkealentoisia ajatuksia?” tylyttää teini.

*Elämäntarkoituksen etsinnän *lisäksi keski-ikäiseltä on hukassa muutama kuumana teinisuihkuna viemäriin valunut euro. Jossain perheessä on päädytty jopa taktisesti pikkuisen hintsunkokoiseen lämminvesivaraajaan, jotta teinirintaman suihkutukset eivät vie perheen hygieniabudjettia tyystin miinukselle.

Supersuihkun hinta tietysti kiinnostaa. Ison vesilaitoksen ystävällinen insinööri lupaa laskea keskimääräisen euromäärän puolen tunnin suihkulle. Hän päätyy reiluun pariin euroon.

Raa’an rahasumman lisäksi insinööri kertoo pyytämättä myös syyn teinisuihkuille. Hänen mukaansa suihku on turvallinen paikka, jossa lempeä vesi tekee eristyskerroksen muutosten myllerryksessä olevan teinin ja pahan maailman väliin. Kun lämmin vesi valuu kroppaa pitkin, tuntee hauras teini olevan turvassa. Oijoi. Tulee oikein lempeä olo teiniä kohtaan. Melkein tekisi mieli lopettaa pitkistä suihkuista nalkuttaminen.

Vesilaskua vilkaisemalla hellyyskohtaus menee onneksi nopeasti ohi.