1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näkökulma: Aarnio-käräjillä istuu syytettyjen penkillä väärä mies

Huumeoikeudenkäynnin päähenkilö sai vakavat syytteet myös uhkailusta ja kavalluksesta. Tässä kovan luokan rikollistarinassa on vain yksi virhe. Syytettyjen penkillä istuu väärä mies, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Päivi Happonen Kuva: Tiina Jutila / Yle

Ensimmäiset poliisit, kuvaajat ja toimittajat saapuivat aamulla Helsingin käräjäoikeuden ovelle jo heti puoli kahdeksan jälkeen. Oikeustalon ovet aukenivat klo 8, ja me toimittajat teimme jo ensimmäisiä suoria lähetyksiä oikeustalolta pian tuon jälkeen. Niin sanotusta mediahässäkästä saattoi päätellä, että oikeustalolla tapahtuu tänään jotain kiinnostavaa.

Niin tapahtuikin. Alkoi vuosisadan huumeoikeudenkäynti.

Oikeudenkäynnissä käsitellään mittavaa huumeiden maahantuontia Hollannista Suomeen. Syytteiden mukaan parin vuoden aikana Suomeen tuotiin Hollannista hasista noin tuhat kiloa, ja huumekaupasta saatiin yli 1,5 miljoonan euron rikoshyöty.

Törkeiden huumerikosten lisäksi päähenkilöä syytetään tässä oikeudenkäynnissä myös esimerkiksi siitä, että hän olisi kavaltanut rahaa prostituoidulta. Syyttäjän mukaan päähenkilö on myös yhdessä rikollispomon kanssa uhkaillut erään huumejutun todistajaa sillä, että tämän perheelle käy huonosti, jos todistaja ei muuta kertomustaan. Todistajaa uhattiin myös perättömällä insestisyytteellä.

Tämä kaikki kuulostaa kovan luokan rikollisten oikeudenkäynniltä, jossa on vain yksi virhe.

Syytettyjen penkillä istuu väärä mies.

Se ei tietenkään tarkoita sitä, että syyttäjä on nostanut 29 rikossyytettä väärälle miehelle. Mutta tuntuu edelleenkin täysin uskomattomalta, että syytettyjen penkillä istuu Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio.

Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä puidaan sitä, pyörittikö Jari Aarnio samaan aikaan suuren luokan huumebisnestä ja johti Helsingin huumepoliisia. Tuo yhtälö kuulostaa karsealta ja äärimmäisen vakavalta asialta. Jari Aarnio kiistää jyrkästi syyllistyneensä huumerikoksiin tai muihinkaan rikoksiin.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa tässä jutussa joskus ensi vuonna. Mutta jo nyt oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä voidaan todeta, että syytettyjen penkillä istuu väärä mies.

Ei Helsingin huumepoliisin päällikön pitäisi olla vastaamassa kahdeksaan törkeään huumesyytteeseen oikeudessa.

Hänen pitäisi olla ottamassa kiinni pahoja rosvoja, ja erityisesti niitä huumerikollisia.