1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Positiivinen mutta koskettava stoori" – ohjaaja haluaisi kuvata eeppisen viikinkielokuvan Kotkassa

Kotkan-Haminan seudulle yritetään houkutella uusia elokuva- ja tv-tuotantoja. Vastikään perustetun Kaakon elokuvakomission tavoitteena on synnyttää alueelle kymmeniä alan yrityksiä. Kirjailija-ohjaaja Taavi Vartia haaveilee siirtävänsä tarinan Viikinkipoika Kasparista valkokankaalle.

Taavi Vartian luomasta Viikinkipoika Kasparista on suunniteltu myös elokuvaa. Kuva: Janne Kopu

Kaakon elokuvakomissio on aloittanut toimintansa Etelä-Kymenlaaksossa. Komission on tarkoitus houkutella alueelle uusia elokuva- ja tv-tuotantoja ja tukea filmiryhmiä eri tavoin. Vastaava tuottaja Sami Ristiniemi kehittämisyhtiö Cursorista kehaisee, että alue kiinnostaa tuotantoyhtiöitä. Neuvotteluja on menossa lähes kymmenen kotimaisen elokuva- tai tv-produktion saamiseksi Etelä-Kymenlaaksoon.

– Näistä tuotannoista en voi kertoa vielä yhtään mitään. Me tv- ja elokuva-alan ihmiset olemme taikauskoisia eikä mitään puhuta ennen kuin on jotain varmaa, toteaa Ristiniemi.

Elokuvakomission tavoitteena on synnyttää alueelle nelisenkymmentä alan yritystä neljän vuoden kuluessa. Uusia työpaikkoja pitäisi syntyä yli 100. Lähes kaikki tuotantoyhtiöt majailevat Helsingissä, mutta Ristiniemen mukaan kuvaaminen ei ole pääkaupunkiseudulla yksinkertaista.

– Kaikki on paljon hankalampaa kuin pienellä paikkakunnalla. Meillä on tarjota hyvin erilaisia kuvauspaikkoja, kuten tyhjiä teollisuushalleja ja sairaaloita.

Näkyvyyden lisäksi kuvauspaikkakunnalle jää tuotantoryhmän jäljiltä myös rahaa. Sami Ristiniemin laskee, että elokuvan budjetista jopa noin puolet jäisi paikkakunnalle erilaisten ostojen muodossa. Muutama vuosi sitten Kotkassa kuvattu Leijonasydän-elokuva jätti Kotkaan arviolta 150 000 euroa. Elokuvaa kuvattiin Kotkassa kymmenen päivää.

Kaakon elokuvakomissio esitteli tiistaina toimintaansa paikallisille palveluyrittäjille, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan palveluitaan tuleville tuotannoille. Paikalla oli muun muassa catering-, majoitus-, kuljetus- ja AV-alan yrityksiä.

Viikinkipoika Kaspar pitkän tähtäimen tavoite

Paikalla oli myös kirjailija ja elokuvaohjaaja Taavi Vartia, joka kertoi luomastaan Viikinkipoika Kaspar -hahmosta. Alunperin tarinasta tehtiin synopsis elokuvaa varten, mutta siitä tulikin nuorten romaani. Elokuva on edelleen suunnitteilla, mutta se saattaa toteutua vasta vuosien päästä. Tuotantoyhtiö Matila/Röhr on varannut tarinan oikeudet, mutta päätöstä elokuvan tekemisestä ei ole vielä tehty.

Vartia on aiemmin kuvannut Kotkassa ja Haminassa muun muassa tv-sarjaa Pertsa ja Kilu. Myös Pertsa ja Kilu -elokuvaa ollaan kuvaamassa ensi vuonna Kotkassa. Jos Vartia saisi itse päättää, kuvattaisiin myös Kaspar-elokuva Kotkassa.

– Olen aika paikkakuntauskollinen. Tuttuun ja turvalliseen paikkaan on helppo mennä. Olin aiemmin tehnyt paljon hommia esimerkiksi Kreikassa Kosin saarella ja niinpä teimme Lomasankarit -elokuvan kokonaan Kosilla. Suomalaisten matkailu sinne lisääntyi selvästi elokuvan jälkeen, sanoo Vartia.

Viikinkipoika Kaspar on fiktiivinen hahmo, mutta hänellä on esikuva historiasta. Viikinkipäällikkö Freygeir teki vuonna 1051 yhden viimeisistä viikinkien sotaretkistä Suomeen. Tällä matkalla Freygeir kuoli ja hänen poikansa Kaspar ajautuu taistelujen kautta fantasiamaailmaan.

– Kaspar näyttää lukijalle palan oikeaa historiaa, mutta liikkuu myös isänsä menettäneen lapsen mielikuvitusmaailmassa. Positiivinen mutta koskettava stoori, luonnehtii Vartia.